Таблет Nexus 9 – новият крал на Android

Pinterest LinkedIn +

Google и HTC внасят доста промени в новото издание от серията и резултатът вече не е просто готин таблет на приемлива цена, а истински технологичен титан.

Преди няколко години Google собственоръчно спаси пазара на Android таблети, пускайки оригиналния Nexus 7 – практически най-доброто съотношение цена-качество, което можеше да бъде намерено. Второто поколение Nexus 7 затвърди водещата позиция на серията и затова интересът към пуснатия съвсем наскоро Nexus 9 закономерно е огромен.

И, както става ясно, напълно оправдан.

Nexus 9 (цена 849 лв.) бележи повратен момент в историята на серията, защото до голяма степен къса с досегашните традиции. Най-напред е променен производителят - за новия си модел Google гласува доверие на HTC. Скача и цената – нещо, което със сигурност няма да се понрави на всички потребители. Заедно с нея обаче са повишени значително и техническите характеристики, така че Nexus 9 е не просто привлекателно съотношение цена-качество, а истински топ модел от най-висок клас.Новият таблет се отличава с най-новия 64-битов процесор на Nvidia с честота 2.3GHz, солидните 2GB RAM памет, двойни стерео колони, разположени отпред, и издръжлива батерия с живот малко над 9 часа. 

По отношение на дизайна таблетът е на страхотно ниво. Гърбът му има меко гумено покритие, каквото видяхме в предния Nexus 7 и което го прави особено лесен за държане. Теглото му от 425 грама е съвсем приемливо за 9-инчов таблет. Самият дисплей е с QXGA резолюция от 2048 х 1536 пиксела и IPS технология. Съотношението 4:3 изглежда ориентирано повече към продуктивност, отколкото 16:9 при Nexus 7, което бе идеално за гледане на филми.

Едно от безспорните предимства на това да притежаваш продукт на Google е, че получаваш най-новата и изчистена версия на Android. В случая с Nexus 9 това е Android 5 Lollipop. Таблетът стана първото устройство, което предложи новия ъпдейт. Google определя Android 5 като най-мащабната промяна в историята на операционната система и това не е никак преувеличено.Освен новия и доста стилен Material Design интерфейс, операционната система предлага и поредица от страхотни функции, сред които задължително трябва да споменем Knock-to-Wake опцията. Присъстват и познати и важни функции като NFC и Android Beam. Като цяло интерфейсът е практически съвсем нов и много по-минималистичен и деликатен. Напомнянето за отслабваща батерия не е така дразнещо и много от менютата са претърпели тотален редизайн, ориентиран към по-интуитивна и полезна работа. Такъв например е разделът за батерията, който вече изчислява не само изхабената, но и оставаща батерия.

Звукът по традиция е слабо място на повечето мобилни устройства, тъй като компактните размери и нуждата от компромис обикновено водят до средно (в най-добрия случай) качество. При Nexus 9 обаче това не е така, най-малкото защото, за разлика от Nexus 7 и iPad Air 2, стерео колонките не са отзад или отдолу, а отпред. Практическият резултат от това е, че звукът е много по-силен, плътен и концентриран. Клиповете от YouTube определено звучат много добре, а същото се отнася и за игрите.

Комбинацията от Tegra K1 и способността на Android 5 LolliPop да се възползва от 64-битовата архитектура прави Nexus 9 истински звяр, що се отнася до неговата мощност и производителност. Въпреки че процесорът е само с две ядра, работата му е оптимизирана по блестящ начин.Животът на батерията на Nexus 9 всъщност изпреварва този на iPad Air 2, което е друг много важен фактор при всяко мобилно устройство. Батерията с капацитет 6700 mAh издържа до 9,5 часа при браузване и гледане на филми. Ако решите да се взрете прекалено критично, може да отбележите, че процесорът не ползва технологията Quickcharge 2.0 на Qualcomm, но това не е чак такъв проблем.

Малцина са онези, които очакват таблетът им да се превърне в основно устройство за правене на снимки, но Nexus 9 покрива минимума без проблем. Задната му камера е 8МР с максимална резолюция 3264х2448 пиксела и среден размер на файловете 1,25МВ. LED светкавицата върши добра работа, ако обектът е на близко разстояние, но снимките са ясни, светли и със задоволително качество.

Може би най-голямото предизвикателство пред Google на този етап е да убеди потребителите не в техническите предимства на Nexus 9, а в това, че те трябва да му гласуват доверие въпреки по-високата цена и новия производител. Ако го направите, няма да сбъркате, защото Nexus 9 си остава един от най-добрите таблети и едно от най-впечатляващите Android устройства изобщо. Промените по дизайна и конфигурацията му не са малко, но всяка от тях е добре преценена и ако серията продължи да се развива в тази посока, бъдещето на Google и Android наистина е добро.

Купи таблет Nexus 9 ТУК

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.