Сузана Клинчарова с концерт в залата на ЮНЕСКО в Париж

Pinterest LinkedIn +

Почетният професор на "Нов български университет" и известна арфистка Сузана Клинчарова ще представи концерт в залата на ЮНЕСКО в Париж. Концертът "Ангелско присъствие" е съвместна инициатива между "Нов български университет" и Националния исторически музей. Престижното музикално събитие ще се състои на 16 декември в залата на ЮНЕСКО в Париж под диригентството на Мартин Георгиев и с Академичния оркестър "Камерата орфика" на НБУ.

Проектът има за цел да създаде една синкретична форма, която да постави акцент върху уникалното сътрудничество между различните департаменти в НБУ, в случая департамент "Музика", департамент "Кино, реклама и шоубизнес" и департамент "Антропология". Концертът ще бъде придружен от изложба за Боянската църква, създадена от доц. д-р Васил Гарнизов – антрополог и член на Настоятелството в НБУ.

Част от концерта ще бъде и кратък документален филм-импресия, създаден от проф. Людмил Христов и неговия екип. На концерта в Париж ще се състои френската премиера на пиеса за арфа и струнен оркестър от доц. д-р Георги Арнаудов. Програмата включва и творби на Клод Дебюси, Албер Русел, Марин Големинов, Марсел Турние, Стефан Икономов и Мартин Георгиев.

Концертът, изложбата и документалната импресия отбелязват 760 години от обновяването на Боянската църква от севастократор Калоян, 40 години от включването на паметника в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и 140-ата годишнина на френско-българските дипломатически отношения.

Сузана Клинчарова е музикант със световна слава и професор по арфа в консерваторията в Ньои, Париж. Води ежегоден майсторски клас по арфа в НБУ от 2010 година. Разностранната международна концертна дейност на професор Kлинчарова я отвежда до най-известните световни сцени: "Карнеги хол", "Симфони спейс", "Гаво", радио "Франс", "Токио Бунка Кайкан", RAI, "Бозар". Тя е солист на оркестри от световна величина. Звукозаписната ù дейност я нарежда между арфистите с най-богата дискография. Нейни изпълнения, интервюта и късометражни филми са включени в колекцията на BNF (Националната библиотека на Франция), както и в архивите на INA (Националния институт за аудиовизия във Франция). Записите ù са част от "Златния фонд" на БНР и се съхраняват в архива на БНТ. 

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.