Субтиера издадоха дебютния си албум

Pinterest LinkedIn +

Subtierra означава “под земята” и е на испански. Ако питаш Subtierra защо се наричат така, то те по-всяка вероятност ще кажат, че името няма нищо общо с музиката им или това, че се свързват с някакво ъндърграунд течение.Когато, преди около две години и половина, групата има най-после шанса да свири за първи път пред публика, се оказва, че тя си няма име. Момчетата започват да се чудят какво ли е подходящо за тях и накрая в безсилието си, китаристът се обажда на майка си и тя му казва: “Вие нали репетирате в мазета, Subterra е най-подходящо.”

Те го харесват и решават, че най-удачно ще е да преиначат малко думата и след поредни разговори с родители се кръщават Subtierra – на испански. Вокалистът е наполовина еквадорец и така нещата се нареждат чудесно. Ако пък ги питаш какъв стил свирят, те започват да ти мятат гневни погледи и казват: “Не е рок, за всеки случай!”

Каквото и да е, то е добро, едно от най-добрите, които съм чувала... От музиката им струи енергия, която като че ли се е загубила на запад от нас, а в същото време е съвременна. В нея се съчетават дръм енд бейс и фънк, агресия и нежност, социалност и небрежност. Може би ако се бяха родили другаде, щяха да са комерсиални, но у нас тази думичка е натрупала толкова негативна конотация в последните години, че меломаните изтръпват като я чуят. Вокалът е плътен, мелодичен и силен. Китарата създава усещане за пространство и чистота. Басът е наситен, понякога бълбукащ, а барабаните – мощни и точни.

Албумът, който толкова дълго чакахме, излезе на 27.11.2003, а промоцията се състоя в клуб “Сцена за авторска музика”. Атмосферата по време на концерта беше завладяваща, а настроението приповдигнато. Хората, особено напоследък, имат нужда от нещо различно, а това е, което Subtierra дават. Дебютът се нарича Subnation и може да означава много неща: това, което е в основата на една нация или наркотиците и химията, които се крият под лицето й.

Обложката е пряко свързана със заглавието на албума и макар че момчетата не се считат за силно ангажирани с проблемите на обществото и те, като всички млади хора, са свързани със социалността и това, което ни изгражда, подтиква или пречи.
В диска има 10 парчета, 3 от които са на испански, а 7 на английски. Може да го намерите в Меломан, 043, Мюзик Фешън, Board Shop и Onboard. Subtierra свирят всеки месец в О!Шипка.

Автор: Доби Д.Марио

Официален сайт на Subtierra:
http://www.subtierra.hit.bg
Сподели.