„Структурно насилие и човешко достойнство“, Александра Трайкова, Огнян Касабов (съставители)

Pinterest LinkedIn +

Нетърпимост, поляризация, икономическо неравенство, домашно насилие. Тези болезнени проблеми повече от всякога разтърсват обществото ни, заплашвайки да разкъсат самата му тъкан. Как да осмислим корените им? В каква посока да насочим усилията си, за да противодействаме? Текстовете на изследователите, събрани в това интердисциплинарно издание, правят важна крачка към отговора на тези въпроси.

Структурното насилие, дефинирано за пръв път от норвежкия социолог Йохан Галтунг, е сред основните фактори, които поддържат и задълбочават вече съществуващите неравенства между всички нас, допринасяйки за по-нататъшното развитие на редица социални проблеми: бедност, неадекватни образователни, здравни и социални услуги, бум на домашното насилие. Пример за структурно насилие са както добре познатото ни бездушие на институциите, така и всички политики, процедури или механизми, изработени недалновидно или дори с преднамерено нехайно отношение към интересите, които би следвало да обслужват. Настоящият сборник е плод на колективни интердисциплинарни усилия структурното насилие по света и у нас да бъде анализирано и осмислено по начини, които дават по-голям шанс на борбата за равенство и социална справедливост в името на едно по-добро общество.

Появата на тази книга стана възможна благодарение на проведената на 8 март 2022 г. онлайн Национална академична конференция на тема „Структурно насилие и човешко достойнство днес“.

240 с., мека корица, 19.90 лв.

Книгата „Структурно насилие и човешко достойнство“, от съставителите Александра Трайкова и Огнян Касабов, можете да закупите с 20% отстъпка, чрез сайта на Издателство Изток - Запад.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.