StringS: В България нямаме аналог!

Pinterest LinkedIn +

Венета Георгиева от StringS в интервю пред Avtora.com за трансформацията на звученето им през десетте години присъствие на българската сцена, модерното лице на класическата музика днес и новите проекти на популярния дамски струнен квартет.

Avtora.com: Разкажете ни за Monsters of Rock (инфо: ТУК), какво ще се случи?

Венета Георгиева: На 30 май смятаме да взривим със саунд и енергия клуба... шегувам се! Monsters of Rock Live е трибют на хард-рок и метъл музиката, която харесваме и която печели толкова много фенове по света.

Избрахме 15 композиции на 15 различни банди, които, разбира се, са малка част от това, което би могло да бъде представено на един такъв лайв, но кой знае - може да направим и второ издание, ако концертът има успехa, който очакваме.

Идеята се роди спонтанно точно преди около два месеца. Тогава започнахме селекцията и подготовката на самата програма, която е изцяло нова за нас. Имаме близък приятел и фен, който е истинска енциклопедия за тази музика и той ни помогна значително в подбора на групите и песните.

Много се гордеем от факта, че привлякохме вокалите на четири от най-яките БГ банди в тези стилове - Методи от Skre4, Васко от Odd Crew, Боби от Fyeld и Иван от Awake.

Всеки от тях ще изпее по едно парче на групите, на които се кефят - Limp Bizkit, Pantera, Korn и Alice in Chains. Те ще са мъжката сила на този лайв, разбира се, заедно с барабаниста ни Косьо Динев и басиста Страхил Булянски. Ще звучи още музика на Slayer, Apocalyptica, Godsmack, Faith No More и др.

.: В края на 2011 година издадохте дебютния си студиен албум - NOVA, работите ли вече върху нов студиен материал? Какво да очакваме от StringS в близко бъдеще?

Венета Георгиева: Имаме сурови проекти за няколко парчета и честно казано нямаме търпение да започнем работа с цел нов албум. Преди това обаче имаме намерение да пуснем още един сингъл с видеоклип от NOVA през есента, като се надяваме веднага след това да се отдадем на творчески процес.

Много ни се иска да имаме участие на някой от летните фестивали, което още не можем да потвърдим със сигурност.

Работим усилено и целенасочено през последните две години, за да правим добра музика и шоу с цел да бъдем един ден фактор на българската концертна сцена, на която няма аналог на група като StringS.

На 31 май от 20:00 хората могат да ни видят на една по-алтернативна сцена - атрактивно автомобилно шоу, което ще се проведе пред Международен Изложбен Център на Цариградско шосе и което ще е отворено за посетители.

.: Вашето звучене се измени доста през годините. Какво ви вдъхновява да продължавате да експериментирате?

Венета Георгиева: Тези години при нас бяха една трансформация от по-скоро класически музиканти към съавтори на музиката, която искаме да свирим. Може би ни отне малко повече време, но като хора, които са възпитавани през 18-те години от класическото си образование да изпълняват прецизно изключително сложна и чужда музика, каквато е класическата, ни беше трудно да добием смелост като автори.

Респектът към създаването на музика беше и все още е голям. Продължаваме да се учим, но мисля, че след албума NOVA сме вече на по-горна плоскост в това отношение. Най-важното за нас е желанието да представяме авторска музика.

.: Как бихте определили стила на StringS в момента?

Венета Георгиева: Определено сме привързани към по-хард звученето, най-общо казано, рок. "Бракът" между нашите инструменти и енергията на рока е уникална като въздействие както върху нас като музиканти, така и върху публиката, което усещаме все по-силно на всеки лайв.

Искаме да продължим тенденцията от първите парчета в траклиста на NOVA, които са и последно създадените в този албум - плътни, динамични рифове в ниските инструменти - чело, виола и бас, и нежни и хармонично богати цигулкови мелодии.

Смятаме да правим повече фичеринги с гост-вокали, но като ядро StringS си остава инструментална банда.

.: Какви са тенденциите в класическата музика в световен мащаб?

Венета Георгиева: Бих казала, че има различни пластове на общото понятие "класическа музика". Ако говорим за самата музика като литература, се приема, че тя вече е създадена и от години се популяризира и интерпретира от талантливи музиканти, които са учили за класически музиканти.

В технологично динамичен век като нашия, а и с масовостта и комерсиализацията на модерната музика обаче, все по-малко хора припознават класическата музика като начин за забавление и доставяне на някакво естетическо удоволствие. Превърнала се е в бутиков продукт.

От друга страна, има страни като Англия, които инвестират в развитието на класическата музика като по-комерсиален продукт - създаването на проекти като струнния квартет Bond, вокалния квартет Il Divo и много други.

Ние също започнахме преди 10 години, водени от тези тенденции. Разликата ни с подобни световно наложени формати е, че искаме да представяме нова авторска музика, а не добре познатата модерно аранжирана класическа.

.: По какъв начин младите хора могат да бъдат привлечени към класическата музика в ерата на комерсиален поп, хаус и т.н.?

Венета Георгиева: Бих направила едно сравнение по отношение на младите хора и класическата музика с популярността на древните езици, например. Най-важно е възпитанието на отношение и естетика към класическата музика в семейна среда.

След това идват заниманията по музика в училище, където има какво да се промени, за да могат младите хора по по-алтернативен и близък до лайвстайла им начин да се образоват в тази насока.

Разбира се, колаборацията между класически музиканти и съвременни стилове като гореспоменатите привлича определено любопитството и вниманието на младите хора.

.: Каква е формулата за успешна дамска формация? Как намирате баланс помежду си в StringS?

Венета Георгиева: Нашият баланс определено не се дължи на формула. Едва ли има такава. Още от самото начало, което е равносилно и в настоящия момент, е фактът, че чрез StringS ние успяваме и да упражняваме професията си на музиканти, и да се издържаме от това. Не с авторска музика, но все пак с музика, която ни доставя удоволствие.

Никога не сме забравяли какъв шанс е това за нас, предвид кризата, в която се намират голяма част от българските, а и не само, оркестри.

За да си добър професионалист и да изпитваш удоволствие от работата си, трябва дисциплина. Мисля, че това е едно от нещата, което сме съумяли да постигнем и което ни държи заедно. Другото, разбира се, е желанието и емоцията от развитието ни като група, създаваща музика, която се харесва.

Излишно е да казвам колко сме различни по характер и емоционалност и четирите. Точно заради това, а и поради факта, че вече сме наясно както с предимствата, така и със слабите си страни, не можем една без друга в StringS.

.: В последните години се усеща известно раздвижване на българската музикална сцена, по-лесно ли е да се прави музика в България в момента?

Венета Георгиева: Може би, наличието и популяризирането на социалните сайтове и платформи за споделяне на музика в интернет обогати определено музиката като цяло в България.

Всеки, който смята, че има талант за музика, вече може лесно да намери своята публика. За музиканти и групи обаче, които искат да се развиват адекватно със световните музикални тенденции, а дори и не в мейнстрийм стилове, са необходими продуцентски компании, които да подкрепят и популяризират продукта им. За съжаление, такива активни, освен в попфолка, отсъстват у нас.

Най-често изпълнителите се самопродуцират, самофинансират и самоменажират, което много често не им оставя достатъчно време за основното, което трябва да правят - да създават музика и да се развиват като изпълнители.

Ако говорим също така за голяма сцена, а не за клубна, то има какво още да се направи. Има значително раздвижване по отношение на развитието ни като дестинация за концерти на световни изпълнители през последните пет години. Но не се сещам за голям фестивал например, само с български изпълнители. Мисля, че си заслужава сериозна дискусия по този въпрос.

Въпреки всичко, най-важното нещо за българските музиканти е да не спират да творят и да не се страхуват да бъдат, ако трябва, крайно алтернативни в подхода и общата си музикална концепция. Смятам, че предвид географското ни разположение и големина, това е единственият шанс да бъдем забелязани по света.

.: Има ли конкуренция между дамските струнни квартети у нас или поддържате приятелски отношения?

Венета Георгиева: По отношение на музиката и стила ни на сцена, конкуренция няма. Както казах вече, аналог на StringS няма - единственият квартет сме, който налага медийно и на сцена авторска музика. По отношение на професията, може да се каже, че се конкурираме, но това по-скоро е градивно.

.: Какво ви предстои през лятото?

Венета Георгиева: Веднага след концерта на 30 май се заемаме с организация и подготовка за заснемането и популяризирането на нов видеоклип. Надяваме се да успеем да забием на някой от летните фестивали.

Започнали сме и преговори за представяне на StringS в Италия с местен лейбъл, но засега нещата са на съвсем първоначален етап и не можем да кажем повече.

Подробна информация за бъдещите ни сценични и медийни изяви може да се следи на официалната ни страница във Facebook, както и в профила ни в www.musicspace.bg


Сподели.