Стоян Янкулов квинтет и Future Prophecies направиха революция

Pinterest LinkedIn +

Над 2000 фена на най-бързите бийтове изпълниха вчера (29 окт.) столичния клуб Black Box. Поводът беше първото издание на Drum 'n' Jazz - една мултистилова проява, за която организаторите H.M.S.U. бяха поканили Стоян Янкулов квинтет - България, и дръмендбейс дуото Future Prophecies - Норвегия.

53-тото събитие, организирано от водещата българска дръмендбейс формация, се нареди сред най-значимите за 2005 г. не само заради силния лайн-ъп, но и като заявка за революция в концепцията на организиране на подобни прояви и доказателство за отвореността към нещо много по-различно на родната публика. А също и за тази на българските музиканти и промоутъри, тъй като, както сам подчерта на пресконференцията, в която участва по-рано същия ден, Стоян Янкулов е щастлив, че най-после може да направи всичко, което иска, без да се ограничава в този или онзи стил.


Стоян Янкулов Сн. Avtora.com

Именно от него и дуета му с певицата перкусионистка Елица Тодорова е възникнала и идеята за Drum 'n' Jazz - двамата широко уважавани от музикалната критика музиканти са били повече от впечатлени и заинтригувани, по собствените им думи, от звученето на парчетата им в ремикс версиите на DJ Cooh (Иван Шопов, Ogonek&Cooh, Стоян Янкулов квинтет). Заедно с още двама инструменталисти - Веселин Веселинов - бас, и Мишо Йосифов - тромпет, малко преди полунощ те излязоха за първи път пред една почти изцяло хардкор дръмендбейс публика, която ги посрещна и възприе повече от радушно.

Еуфория предизвикаха петимата музиканти още с откриващото си парче - бърз бийт, разпределен между програминг, сет барабани и перкусии, типичен дръмендбейс бас, но изсвирен наживо, тромпет и женски фолклорни вокали. В своя около 90-минутен сет те се разгърнаха в един много широк спектър от стилове, сменяйки както темпата в отделните композиции, така и ритмите вътре във всяка една, подкрепени в експериментаторството от безкомпромисно искрена публика. Същата хареса както двугласните, изсвирени/изпети все едно на loop теми, разпределни между Елица Тодорова и Мишо Йосифов, така и солата на Стоян Янкулов - Стунджи, който освен на барабани, свири още на тъпан, дръмбой, синтксилофон и други електронни инструменти.


Стоян Янкулов квинтет Сн. Avtora.com

Моменти, като импровизацията на Еко с бутилка от бира по струните на баса му или бийтбокса и "loop-натото" свирене с уста от Стунджи, докато свири лайв брейкбийт, не останаха без отзвук сред публиката, която със сигурност ще е една от причините квинтетът по-скоро да запише първия си албум. Намерение, което Стоян Янкулов и неговият мениджър - Иво Христов от Кукер Мюзик споделиха само няколко часа преди концерта.

Един час беше необходим на Future Prophecies, за да продължат започнатото от Стоян Янкулов квинтет. В него вихрещите се зад грамофоните Ogonek&Cooh не оставиха феновете да скучаят, дозагравяйки ги с характерния за H.M.S.U. crew мощен и скоростен  сет.

Малко след 1:00 през нощта пристигнаха в клуба двамата норвежци - Ричард Томас и Тони Антун, носейки със себе си отличното си настроение, инструментите на Томас и няколкото си компютъра. Специално за Avtora.com те разкриха, че никога не са слушали Стоян Янкулов квинтет (както, между впрочем, и българската звезда не беше чувала норвежците), но много харесват идеята, като самите те често правят лайв с барабани, бас и китара, като през 2006 г. ще заложат предимно на тази идея, и че носят със себе си саксофон и синтсаксофон.


Future Prophecies Сн. Avtora.com

След като солидната колекция Макинтоши, семплери, грамофони и пулт бяха наредени на сцената, а Ричард Томас направи саундчек на инструментите си, около 3:00 ч. Future Prophecies поставиха началото на сета си. Ремикси на Prodigy, Pendulum, хип-хоп семпли, реге ремикси и, разбира се, авторското "Dreadlock" - най-силното парче в кариерата им, съставляваха най-експлозивната част от сета на двамата норвежци. Хипервъзбудата се забелязваше с невъоръжено око както сред бясно танцуващите хора, така и зад пулта, където много за кратко се задържаше Тони Антун - между  скреч-сесиите и заигравката със семпли, диджеят многократно се втурваше към публиката, сред която в крайна сметка се и озова за кратко.


Future Prophecies Сн. Avtora.com

Дори движенията на Кийт Флинт в клипове на Prodigy като "Smack My Bitch Up" трудно могат да бъдат сравнени с тези на Антун, който в допълнение няколко пъти грабна микрофона и със силния си рев доведе до пълна екзалтация стотиците фенове. За последните 90-те минути лайв на Prophecies едва ли са били достатъчни, но реакциите им не оставиха съмнение, че са им донесли невероятно преживяване.

Около 4:30 Drum 'n' Jazz премина в третата си фаза, също така единодушно одобрена от публиката - сетовете на диджеите от H.M.S.U. За последните, а също и за колегите им от организацията, събитието едва ли ще остане просто едно от многото, защото плановете на формацията за бъдещето включват още подобни проекти, а количеството и реакциите на феновете снощи засвидетелстваха, че посоката, която се избрали, е правилна.

 

Сподели.