Булгара направиха концерт-промоция на дебютния си албум

Pinterest LinkedIn +

Вчера, 2 ноември 2005 г., българската уърлд фюжън формация Булгара представи дебютния си албум "Меча сватба" с официална промоция в столичната зала "България". Като гост-музиканти в нея взеха участие Милчо Левиев, "Ева" квартет и Братя Мангасариян.

Музикантите започнаха с въздушното откриващо парче от албума - "Сладка тъга", последвано от по-бързи и игриви композиции от албума, изпълнени с лекота и много настроение. Ръководителят на групата - Костадин Генчев (кавал), представяше всяко от "парчетата", носещи заглавия като "Гайда бийт", "Фънк кавал", "Балканско фламенко", както и едноименното "Меча сватба".

Композициите в албума са чисто инструментални, като всички музиканти в групата се редуваха със сола самостоятелно или под формата на дуети, заигравайки се с мелодията, разменяйки си музикални "реплики" с публиката и помежду си. Костадин Генчев, Кирил Добрев (барабани, програминг), Стоян Павлов (перкусии), Петьо Петров (гайда), Димитър Христов (тамбура), Чавдар Асенов (бас) и Даринка Цекова (гъдулка) не спряха да импровизират до края на концерта, придавайки уникален привкус на авторските си произведения.

Импровизациите продължиха и когато след първите три пиеси на сцената излезе джаз пианистът Милчо Левиев - първият гост-музикант на събитието. Като жест/комплимент към групата, именитият джазмен самостоятелно изпълни "китка" фолклорни мотиви на рояла, след което не можа да откаже на музикантите и съвсем спонтанно имровизира на триола в една от пиесите.

Следващите гост-изпълнители, които излязоха на сцената, бяха "Ева" квартет. По същата схема четирите дами първо представиха обработка на народна песен акапела, а след това - друга фолклорна заигравка съвместно с Булгара.

След средата на концерта, Булгара смениха посоката на звученето, преминавайки от фолклор към по-силни фюжън елементи. Във втората част беше обявена и изненадата за вечерта - представянето на една нова формация, носеща името Сталкер. Макар и стилово съвсем различен от Булгара, квартетът също може да се похвали с дама в редиците си, а изпълнението й беше радушно посрещнато от публиката.

Самата група беше представена от Братя Мангасариян - последните гост-музиканти на етноформацията, които пък се включиха в концерта с два кавъра и много шеги. Песните, изпълнени от братята и Булгара, бяха на Елвис Пресли - "Suspicious Minds", и "Purple Rain" на Prince.

Официалният край на над двучасовата концертна вечер, разнообразена от изпълненията на толкова музиканти, беше обявен от Костадин Генчев и колегите му с парчето "О, ела, ела", изпълнено с много чувство.  Последва неминуемият бис, сложил забележителния край на една незабравима за всички присъстващи вечер.

Сподели.