Стефан Вълдобрев пред Avtora.com: Промених се благодарение на публиката

Pinterest LinkedIn +

Следващата седмица, на 11 ноември, ще се състои големият зимен концерт на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" в зала 1 на НДК. Какво е настроението преди събитието и какви ще са изненадите за феновете – ето какво сподели музикантът пред Avtora.com.

Avtora.com: Здравейте! Предстои "Големият зимен концерт" на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени". Какво може да очаква публиката?

Стефан Вълдобрев: На този концерт ще използваме визия и звук, каквито никъде другаде не можем да си позволим. В този смисъл това, което ще види публиката, ще се случи единствено на 11 ноември и единствено в НДК, не можем да го повторим. Работим усилено и дълго за тази вечер. А иначе останалото е както винаги – рокендрол, забавление, усмивки, лятно настроение и раздаване до дупка.

Avtora.com: Неотдавна споменахте в телевизионно интервю, че на концерта в зала 1 на НДК ще се случи нещо специално. Бихте ли ни дали жокери?

Стефан Вълдобрев: Ето няколко жокера – китаристите репетират да свирят на укулеле, басистът – на бас укулеле, а барабанистът – на детски сет барабани.

Avtora.com: По какво се различава зимният концерт от концертите из страната това лято?

Стефан Вълдобрев: Както вече споменах, само тук ще използваме 3Д мапинга на Поли Герасимова – той ще обхване и стените, и пода на залата, не само екрана зад нас. Правихме нещо подобно и в Античния театър в Пловдив, но сега го създаваме наново специално за зала 1 на НДК. Гарантирам ви, че е изключително красиво, въздействащо и артистично.

Avtora.com: Каква е равносметката след лятното ви турне?

Стефан Вълдобрев: Очаквах да свирим пред добри познати от предишните летни турнета от 2017 г. и 2018 г., а в публиката виждах постоянно нови и нови хора. Това ме изненадваше и зареждаше изключително много.

Avtora.com: Променя ли се публиката с времето? На сцената сте вече от дълги години...

Стефан Вълдобрев: Не, публиката винаги е искала само едно – да отиде някъде и за два часа да забрави реалността, да отприщи на макс всичките си емоции. Аз съм този, който се промени, и то благодарение на публиката. Тя ме научи да не се страхувам, а да се наслаждавам, да вярвам, че на сцената не си, за да се показваш, а да се раздаваш и да късаш меса от себе си.

Avtora.com: А променя ли се музиката у нас?

Стефан Вълдобрев: По моите наблюдения, не знам дали са верни, но музиката у нас се е променяла в крак с промените по света. Ако има нови търсения, ако се случват нови течения по света, случват се и ги има и у нас, и то доста добре. В момента не виждам радикално нови хоризонти в музиката, като че ли има изследване и преоткриване на всичко направено през десетилетията дотук, а то не е никак малко.

Avtora.com: Може ли да се каже, че напоследък има възраждане не само в създаването на българската музика, но и в интереса към концертите?

Стефан Вълдобрев: Мисля, че да. Вижда се с просто око.

Avtora.com: Какво ви вдъхновява да творите напоследък?

Стефан Вълдобрев: Напоследък съм в един по-изпълнителски период – постоянно съм на път, свирим или играя. В такъв напрегнат цикъл ми е трудно да творя, по-скоро си нахвърлям идеи, хрумки, мисли, откъси. Като дойде време, ще се концентрирам и ще ги събера, ще ги оформя и се надявам от тях да излезе нещо добро – песен или друго...

Avtora.com: А какво готвите на публиката през следващата, 2020-та година?

Стефан Вълдобрев: Най-напред се надявам да завърша една книга, която започнах още преди две години. Тя описва историите по създаването на някои по-знакови мои текстове от края на осемдесетте до днес. Получава се интересно. Това е главното, върху което съм се фокусирал засега, и ако успея, смятам, че то ще бъде акцентът за 2020 г.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.