Стартираща компания отглежда... диаманти

Pinterest LinkedIn +

Векове наред хората са полагали неимоверни усилия и са влагали изключително много средства, за да извличат диаманти от недрата на земята.

Правят го от горещата пустиня на Намиб до обхванатата в ледове тундра на Канада, претърсват мъртви вулкани, изхвърлящи преобразените въглеродни реликви от сърцето на планетата, и къде ли не още.

Скоро обаче няма да е необходимо да отиваме толкова далеч или да си цапаме ръцете, за да добиваме ценните блестящи камъчета. Причината е, че такива вече се създават по изкуствен път в малка добре осветена и чиста стая, която можете да отключите само с карта и се намира недалеч от Международното летище на Сан Франсиско. Там, на една необозначена улица с едноетажни логистични складове и халета за лека промишленост, създават диаманти буквално пред очите на наблюдателите.

"Сиянието, което виждате, е оптическо излъчване от процеса на отглеждане" − разказва Джеръми Шолц, високият главен технически директор и съосновател на стартъп компанията за производство на лабораторно създадени или култивирани диаманти "Diamond Foundry".

Вътре в помещението на плоча с дебелина 12 мм така наречените "диамантени семена" се излагат на водород и газообразни форми на въглерод и се подлагат на електромагнитно излъчване с висока интензивност. Енергията е достатъчна, за да се изпрати тир надолу по магистралата, с температура по-висока от тази на Слънцето. Тя обаче е впрегната в друго. С нейна помощ диамантите израстват и придобиват добре познатия ни вид.

Ефектът от дейността на "Diamond Foundry" може да бъде огромен. Ако технологията стане достатъчно достъпна, тя не само ще промени целия пазар на диаманти, добивната и бижутерийната индустрия, но и редица технологични сектори, в които блестящите камъни се използват. И кой знае − може би не е далеч времето, когато всеки от нас ще може да постави на пръста си истински диамант, с какъвто днес разполагат само милиардери и кралски особи.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.