Стартира джаз фестивала Sofia Music Jam

Pinterest LinkedIn +

В два последователни дни, в Зала N1 на НДК, ще се проведе традиционният джаз фестивал - Sofia Music Jam. Тази година участниците са:24 октомври - ХАРТ БИЙТ КВАРТЕТ (България), ЕРИК ТРЮФА КВАРТЕТ (Франция), АЛЕКС УИЛСЪН КВИНТЕТ (Великобритания)
25 октомври - OFFSHORE TRIO (Полша), ТОНИ ДЖОУНС & The TNT Band (САЩ)Със специалното участие на Мария Илиева, ГАРАЖ МАХАЛ (САЩ)
ГАРАЖ МАХАЛ КВАРТЕТ: Супер групата на виртуозния китарист Фарийд Хак е една от легендите на Чикаго, където наричат музикантите от Гараж Махал “вездесъщите”. Фарийд притежава уникална подвижност в стилово отношение, като с еднаква лекота преминава от джаз към класическа китара. Той притежава изключително богата музикална култура в следствие на дългите си престои в Испания, Франция, Иран, Пакистан и Чили. Това допринася за оформянето на един специфичен музикален стил, който става запазена марка на Фарийд.
Музиката на Гараж Махал е истински калейдоскоп от жанрово разнообразие – от рок и джаз, през реге и калипсо до блус и блуграс. Всички тези музикални традиции - перфектно балансирани и изпълнени с емоции, представляват стила Гараж Махал същевременно традиционен и новаторски. Забележителните музиканти са свирили с величия като Дизи Гилеспи, Тито Пуенте, Стинг, Бела Флек, Ал Ди Меола, Стив Кимък, Хенри Кейзър и други.ТОНИ ДЖОУНС & The TNT Band: Повече от десет години роденият във Филаделфия композитор, аранжор и изтъкнат музикант е работил с редица големи имена като Систър Следж, Гроувър Уошингтън Джуниър, Нина Симоне, Тадж Махал, Лари Кориел и много други. Наскоро той завърши дълго турне включващо Великобритания, Япония и Близкия Изток. Понастоящем Тони Джоунс работи върху първия си самостоятелен проект който ще излезе скоро от новия джаз лейбъл на Мотаун – Мо Джаз. От звукозаписната компания уверяват че ще направят всичко възможно неговия уникален талант и оригинални музикални похвати да стигнат до възможно най-широк кръг ценители.ЕРИК ТРЮФА КВАРТЕТ: Артистизма и таланта на Ерик Трюфа за познати далеч зад границите на родината му. Носител е на голямата награда на Франция за джаз музика и три пъти е бил канен да гостува на легендарния джаз фестивал в Монтрьо. Обиколил е Европа, Русия и Бразилия. През 2000 г. подписва договор с култовия лейбъл “Блу Ноут". Композициите на Трюфа са силно повлияни от творчеството на гениалния Майлс Дейвис. Трюфа се опитва да разшири границите на съвременния джаз, като го обогатява с дръм енд бейс и хип хоп ритми, което го превръща в един от новаторите на съвременната джаз сцена. (www.eriktruffaz.com)АЛЕКС УИЛСЪН КВИНТЕТ: Само тридесетгодишен Алекс Уилсън вече е ветеран на британската джаз и латино сцена. Той е блестящ и експлозивен музикант, виртуоз на пианото, който е свирил с имена като Къртни Пайн, Роберто Пла, Гари Кросби и мн.др. След множество самостоятелни изяви и участия като гост музикант на различни формации брилянтният пианист събира около себе си още четирима невероятни музиканти които създават такава музика, която според авторитетния в-к Гардиън “те кара да носиш шапка на концертите им, само за да я хвърлиш във въздуха накрая”. Латино джазът който правят е наситен с автентични Кубински, Южно американски и Африкански звуци и ритми, заредени с екзотика, енергия и ентусиазъм. Музиката, която прави този невероятен квинтет е пъстър карнавал, на който сякаш са си обявили среща всички звуци и мелодии от най-слънчевите точки на земята.(www.alexwilson.net)


OFFSHORE TRIO: Олгерд Валицки от 12 години активно работи на полската музикална сцена. Участвал е в повечето джазфестивали в Полша. Свири в състава на Збигнев Намисловски както и в изключително популярната в Полша група Швагерколаска. Работил е с такива известни музиканти като Януш Муняк, Лешек Можджер, Франк Колберг и Нипи Ноя.

Мачей Гживач е завършил варшавската консерватория. Продължава образованието си в Мюнхен, като същевременно изнася концерти с немски джазмени (свирил е с Хенинг Сивертс и Гвидо Май). Лауреат на конкурса за китаристи Guitar City’99, провеждащ се във Варшава.

Себастиан Франкевич – завършва джаз в Музикалната академия в Краков. Въпреки младостта си вече е свирил с такива известни полски джазмени като Януш Муняк, Томаш Шукалски и Збигнев Намисловски.


ХАРТ БИЙТ КВАРТЕТ: Групата е създадена през 2002г от Ивайло Вакавлиев. Обединени от идеята да създават качествена авторска музика, музикантите представят репертоар който непрекъснато набира нови почитатели както в професионалните среди така и сред любителската публика. Оригиналният хармоничен език и съвременен звук на групата предизвиква интерес по фестивали както в България така и в чужбина. Предстои издаване на диск с изпълнения на млади поп и джаз певци аранжирани и изпълнени от квартета. Харт Бийт подготвят поредица участия във европейски джаз-фестивали за следващият музикален сезон.
Сподели.