Стартира 65-тото издание на филмовия фестивал в Кан

Pinterest LinkedIn +

На 16 май на брега на Френската ривиера стартира 65-тото издание на международния филмов фестивал в Кан (Le Festival International du Film de Cannes), чието миналогодишно издание бе спечелено от номинирания за "Оскар" филм – The Tree of Life.

Тази година събитието стартира с прожекция на новия филм на Уес Андерсън – Moonrise Kingdom, с участието на Бил Мъри, Тилда Суинтън, Боб Балабан, Брус Уилис, Едуард Нортън и Джейсън Шуорцман, които пристигнаха в Кан заедно с номинирания за "Оскар" 43-годишен американски филммейкър, чиято филмография включва още лентите The Royal Tenenbaums и Fantastic Mr. Fox.

Той бе и първият от 22-та филма, които ще влязат в надпревара за топ наградата на фестивала – "Златна палма". Награждаването ще се състои на 27 май, а победителите ще бъдат определени от жури в състав Нани Морети – президент, Хаям Абас, Даян Крюгер, Юън Макгрегър, Александър Пайн – номиниран за "Оскар" 2012 за режисурата на драмата The Descendants, Жан Пол Готие и др.

Освен с премиерата на Moonrise Kingdom, за който Брус Уилис сподели на официалната пресконференция, че е бил глътка свеж въздух за него, тъй като подобно на повечето филми на Андерсън, и този е нискобюджетен и драматургично режисиран ("В съвременната киноиндустрия рядко ще ти се наложи да репетираш ролята си или да играеш по определен начин"), първият ден на фестивала в Кан през 2012 г. ще бъде запомнен и с появата на Саша Барон Коен.

Свързван от масовата публика най-вече с образите на Бруно и Борат, Коен пристигна в Кан, за да промотира новия си филм – Dictator, появявайки се дегизиран в своето ново алтър его – генерал Аладин, на гърба на камила. В същия ден лентата започна да се прожектира в САЩ и инкасира $4.5 млн. – боксофис, въз основа на който Paramount очакват да генерират около $25 млн. до края на предстоящия уикенд (гарантиран дебют в топ 3).

Обратно в Кан – освен Moonrise Kingdom, в конкурсната програма на фестивала са включени още заглавия като Cosmopolis на Дейвид Крьоненбърг с Робърт Патинсън, The Paperboy на Лий Даниелс, Killing Them Softly на Андрю Доминик, Amour на Майкъл Ханеке, Donui Mat ("Вкусът на парите") на Im Sang-soo, В тумане на Сергей Лозница, Paradies: Liebe на Улрих Зайдл и др.

Номинираната за "Оскар" 2012 аржентинска кино звезда – Беренис Бижо ("Артистът"), бе водеща на церемонията по откриването на фестивала и ще повтори тази своя роля на 27 май. Холивудската звезда Мерилин Монро пък е лицето на Кан 2012, тъй като тази година се навършват 50 години от смъртта й.

Сподели.