Кантора Митрани

Pinterest LinkedIn +

"Кантора Митрани" е първият бългаски адвокатски сериал, но това съвсем не е единственото, което го прави интересен. Феновете на телевизионните съдебни казуси със сигурност ще останат приятно изненадани от поредицата, чийто режисьор е Виктор Божинов, не само заради интересните случаи, но и заради силния актьорски състав, начело с Любомир Младенов в ролята на адвокат Берто Митрани.

Ако харесвате адвокатските сериали, значи сте наясно с особеностите на жанра – всеки епизод разглежда един отделен случай, а междувременно, на фона на динамичните съдебни битки, с по-бавни темпове се развиват и личните взаимоотношенията между основните персонажи. Спокойно бихме могли да кажем, че "Кантора Митрани" следва именно тази класическа схема.

Освен това, подобно на добре познатите на всички хитови заглавия като "Али Макбийл" и "Адвокатите от Бостън", съчетава ярки и характерни персонажи, с интересни казуси и достатъчна доза чувство за хумор. Това, което го отличава от тях, или, в зависимост от гледаната точка, още повече го доближава до класиките в жанра, е фактът, че отделните случаи използват като основа реални казуси от българската съдебна система.

Идеята

"Кантора Митрани" е създаден по идея на сценаристите Симон Еди Шварц ("Коледата е възможна", "Корави старчета") и Добромир Байчев, чиито имена вероятно свързавате основно с комедийни телевизионни предавания, което обяснява свежия хумор в епизодите. Сценарният екип на сериала е допълнен от Ивайла Радулова.

Естествено, когато става дума за сериал, винаги присъства повече от едно режисьорско име. В случая режисурата е поверена на Виктор Божинов, чието име се свързва с две от най-успешните телевизионни заглавия в родния ефир - "Стъклен дом" и "Под прикритие", Станислав Тодоров-Роги ("Тя и Той", "Столичани в повече") и Александър Косев ("Столичани в повече").

Главен оператор на сериала е Антон Бакарски, снимал множество интересни продукции, както за големия, така и за малкия екран, сред които присъстват заглавия като "HDSP: Лов на дребни хищници" и "Под прикритие".

Изпълнителният продуцент на "Кантора Митрани" е Николай Урумов, чието име се появява на същата позиция и в ситкома "Домашен арест", а причината за това е, че зад създаването на двете заглавия стои една и съща продуцентска компания.

Началото

Въпросната компания е MediaPro Entertainment. "Кантора Митрани" обаче, за разлика от комедийния сериал, не е самостоятелен проект на MediaPro, а е съвместна продукция с TV7 и продуцентската компания Optimists Company.


Излъчването на сериала започва на 25 април тази година, а случаите на адвокатите от кантората могат да бъдат проследени от зрителите в сряда и петък, точно в осем вечерта, в ефира на TV7.

Героите и звездите

Любомир Младенов (Берто Митрани)

Любомир Младенов е актьор, добре познат, както на телевизионната аудитория, така и на театралната публика у нас. Известен е на кинофеновете с ролите си в класики на българското кино като "Голямото нощно къпане" и "Мечтатели".

Ролята в "Кантора Митрани" не е първото му участие в сериал - още през осемдесетте години той се снима в два от наричаните тогава "серийни телевизионни филми", формат, който сега бихме нарекли минисериал - "Капитан Петко войвода" и "Нощем с белите коне". Ако не сте гледали някое от изброените заглавия, тоест ако не сте виждали Любомир Младенов, време е да запълните пропуска си.

Едва ли обаче има телевизионен фен, който да не е чувал характерния глас на актьора - той озвучава няколко от най-гледаните сериали в родния ефир като "Малкълм", "Анатомията на Грей" и "Моите мили съседи". Последният му носи номинация за награда "Икар" за дублаж.

Именно на Любомир Младенов е поверена и главната роля в "Кантора Митрани". Той се превълъщава в адвокат Берто. 

Митрани е евреин по произход, легенда в правото, преподавател в университет и един от най-успешните столични адвокати. Освен това е изключително находчив, принципен и с чувство за хумор. Това, което прави персонажа му изключителен, е именно съчетанието от качества и фактът, че е загубил зрението си още в юношеските си години.

Обстоятелство, което той не възприема като недъг, и причина да обича да цитира познатата на всички ни реплика на Малкия принц на Екзюпери - "Най-същественото е невидимо за очите". Митрани е придружаван навсякъде от своето куче-водач – голдън ретривър на име Зиг-Заг, наричан на галено Зиги, който също като стопанина си притежава безпогрешен усет за хората.

Атанас Михайлов (Борис Видолов)

Атанас Михайлов – Наско, е добре познат на телевизионните зрители в амплоато си на водещ на различни предавания и участник в реалити проекти. Ако покрай тези прояви сте забравили, че всъщност е актьор, изпълнението му в "Кантора Митрани" със сигурност ще ви припомни този факт.


Той влиза в ролята на младия, амбициозен и интелигентен Борис Видолов – вторият адвокат в кантората. Склонен да рискува, но идеално допълващ Берто Митрани, Борис се справя по-добре с работата, отколкото с личния си живот. Въпреки че годеницата му Невена е изключително успяла и привлекателна млада дама, той е странно привлечен и от новото попълнение в екипа – Милена.

Ралица Паскалева (Милена Хаджийска)

Ролята на младата, впечатляващо умна и забележително красива адвокатка - Милена Хаджийска, която се присъединява към екипа на кантора "Митрани" още в първата серия на поредицата, е поверена, напълно логично, на красивата млада актриса Ралица Паскалева.

Милена, любима студентка на Митрани, която се възхищава на своя преподавател, успява да си спечели място като стажант в неговата кантора. Професионалната надпревара с Борис обаче постепенно прераства във флирт.

Меглена Караламбова (госпожа Табакова)

Меглена Караламбова е актриса, която няма нужда от представяне. И едва ли бихме могли да изброим всичките й страхотни роли, както в киното - от класики като "Осмият" и "Татул", до предизикалия доста противоречиви реакции - "Сбогом, мамо", така и на театралната сцена.

Този път ще я видим в образа на госпожа Табакова - секретарката на Митрани. Наблюдателна, строга и открито изразяваща мнението си, тя е едновременно верен помощник на Берто и доста критичен съветник на двамата млади адвокати в кантората. И обича да е... добре осведомена за всичко.

Искра Донова (Невена Димитрова)

Младата актриса, която може би сте гледали на сцената на Младежкия театър – Искра Донова, влиза в ролята на Невена – годеницата на Борис. Успяла и свикнала да получава винаги какво поиска, Невена често проявява капризи и изобщо не е доволна от факта, че Борис поставя работата си на първо място, особено след като в кантората се появява Милена. И ревността й може би съвсем не е неоснователна.

Светла Георгиева (Леа Митрани)

Победителката в актьорския реалити формат на TV7 – Star Machine – Светла Георгиева, е в ролята на дъщерята на Берто Митрани – Леа. Тя вини баща си за смъртта на майка си и отношенията помежду им са доста обтегнати.

Историята:

Тримата адвокати от "Кантора Митрани" никога не избират най-лесните дела, но винаги успяват да се справят с предизвикателствата, които им се изпречват. Докато разрешават различни случаи, взаимоотношенията помежду им все повече се заплитат.

Любопитни факти

Сериалът се снима изцяло на естествени декори. Освен добре познати места от софийските улици, в епизодите могат да бъдат видяни и кадри, снимани в Софийския университет и в Съдебната палата, а къщата, в която се намира кантората, е реално съществуващ адрес в столицата.

Сподели.