Станимир Кръстанов: HOPE Music Festival - домът на позитивната енергия в Казанлък!

Pinterest LinkedIn +

В отговор на все по-големия интерес към авторската музика и фестивалната култура, в Розовата долина за първи път ще се проведе HOPE Music Festival. Абревиатурата е съкращение от Home Of Positive Emotions, което определено отива на град като Казанлък. Освен сцена за едни от най-добрите български банди, фестивалът подчинява съществуването си на екологична тематика - всички консумативи, използвани от посетителите, ще могат да бъдат рециклирани. Атракция за феновете ще бъдат уоркшопове, школа по изкуства, аниматори и т.н.

HOPE Music Festival ще се проведе от 24 май 2011 до 5 юни 2011, което съвпада и с Празникa на розата – събитие, посещавано от хиляди туристи от цял свят. Пълната програма на фестивала ще е готова до дни, а част от участниците до момента са Svetlio & The Legends, The Pomorians, Уикеда, Остава, Ogi23, Last Hope, Default, Surmata Harry, Young BB Young feat. 100 Kila и др.

Как се прави подобен фестивал и най-вече – защо? Организаторът на фестивала Станимир Кръстанов пред Avtora.com

Елена Георгиева: Кога и как дойде идеята за HOPE Music Festival?

Станимир Кръстанов: The Pomorians имаха концерт в Казанлък и заедно ни хрумна идеята. Отдавна се занимавам с организиране на концерти в града и фестивалът дойде напълно естествено.

Общината подкрепи идеята и заедно решихме да го обединим с друго забележително събитие в града по това време – Празника на розата. Всички, които са били на Празника на розата някога, знаят за какъв купон става въпрос – сега със сигурност ще бъде в пъти по-забавно.

По това време Казанлък е пълен с гости и туристи от цял свят, така че и на спонсорите, които решиха да подкрепят фестивала, идеята им се стори атрактивна. HOPE Music Festival ще се проведе в парк "Розариума", който е в центъра на града и близо до всички други събития от програмата на Празника на розата.

Нещото, което искам всички да разберат е, че това ще бъде музикален фестивал на национално ниво, със всичките му присъщи белези. Тези, които очакват някакъв бирфест с жива музика, просто няма да го получат.

.: Как точно ще успеете да го превърнете във фестивално събитие от национален мащаб?

Станимир Кръстанов: Като начало решихме да подчиним идеята на фестивала на екологична тематика – почти всичко, което ще използваме в зоната на фестивала, ще може да бъде рециклирано. Школата по изкуство в Казанлък ще правят свои уоркшопове по време на фестивала, където ще могат да се забавляват деца и възрастни.

Ще има и всякакви други атракции – ходене по въже, въртене на огън, аниматори, кокили – всичко, което може да бъде интересно за посетителите на подобно събитие. Доброволци от Червения кръст ще провеждат свои обучения на място. Ще има уоркшопове, на които посетителите ще учат да правят украшения и бижута от боклуци.

Майстор на татуировки ще има пункт за временни татуировки в зоната на фестивала. Организирали сме и възможност за къмпинг, така че феновете на палатките и спалните чували ще имат къде да се разположат. Няма съмнение, че за всекиго ще има по нещо и всички ще се забавляват.

.: Напоследък музикални фестивали се организират в доста градове в България – това отговор на някакъв глад за подобни събития ли е или просто се оказа не чак толкова сложно да направиш музикален фестивал?

Станимир Кръстанов: Да се организира подобен фестивал изобщо не е лесна задача. Само който не се е захванал с това, може да реши, че е лесно. Община, местоположение, организация, групи, атракции, къмпинг, сцена, осветление, звук, спонсори – всичко трябва да бъде изпипано до последния детайл.

Но фактът, че се организират все повече фестивали в страната е показателен – има глад за подобни събития сред младите хора (а и не само). В Казанлък всеки концерт се превръща в невероятен купон, бандите онемяват като видят това – очевидно е, че феновете имат нужда концерти, от музика. А съвсем друго е, когато концертът излезе от рамките на клуба и се премести на фестивалната сцена.

Имайки предвид и факта, че по това време в града ще има хиляди гости на града, сме се постарали да задоволим всякакви вкусове – програмата е достатъчно разнородна като стилове. Има хип-хоп вечер, ска, пънк, алтърнатив, реге, рок, хеви метъл, фюжън, джаз, DJ-вечер – за всекиго ще има по нещо, всяка една вечер ще бъде силна по своему!

Не случайно го кръстихме HOPE Music fest – HOPE като надежда. Всеки един от нас не спира да се надява и надеждата води всички ни към нещо по-добро. В същото време HOPE е и съкращение на Home of positive emotions, което определено отива на град като Казанлък.

.: 13-дневен фестивал е смело начало – как виждате обаче, бъдещето на HOPE Music Fest?

Станимир Кръстанов: Вече сериозно мислим за следващото издание, което ще излезе от рамките на града и най-вероятно ще се пренесе в една още по-приятна среда – близо до язовир "Копринка". Казвам най-вероятно, защото има много време до следващата година, но определено тогава ще заложим на къмпинг зоната и ще обособим едно по-самостоятелно фестивално пространство.

Другото, което вече правим, е да следим графиците на групи от световната сцена – със сигурност следващата година ще имаме гости от чужбина. Форматът, в който ще се проведе първото издание на HOPE Music Fest, е само началото – тепърва ще надграждаме!

.: Билетите за фестивала са на доста приемливи цени – откъде могат да се купят?

Станимир Кръстанов: Цените на билетите са максимално ниски и се надявам да са стимул за всички, които ще посетят града и фестивала. Вече се продават в мрежата на Ticketsream. Еднодневен билет струва 3 лв., 6-дневен пакет е на цена 10 лв., а билет за целия фестивал струва 20 лв. 6-дневните пакети дават възможност всеки сам да направи своя собствена програма в рамките на фестивала – искаш да слушаш женски вокали – избираш си AniLoProject и Силует. Искаш да слушаш реге, ска и алтърнатив – избираш си тези дни.

Осъществяването на подобен фестивал зависи от хората – организацията сме я направили, сега оставяме на тях да се забавляват максимално с българската музика.

Повече за фестивала може да разберете тук

Сподели.