Стъклен дом (GlassHouse)

Pinterest LinkedIn +

Една от най-мащабните продукции в родния телевизионен ефир стартира официално излъчването си след броени часове.

Новият български сериал "Стъклен дом" ще дебютира пред зрителите в неделя (11 април) от 20:00 часа с 90-минутен пилотен епизод. И въпреки че традиционно сагата е в жанра "семейна драма", от екипа претендират тя да няма нищо общо с конкурентния "Забранена любов".

Като се има предвид, че сюжетът е изпълнен с драматизъм, любовни и криминални интриги и дори с нетипични за родното кино екшън сцени, сме склонни да се доверим на продуцентите и да им дадем необходимия карт бланш.

Идеята

Идеята за сериала се ражда още преди няколко години, когато в bTV решават да дадат предимство на българската продукция и се наемат с нелеката задача да реализират един от най-мащабните проекти в този жанр. Той е поверен на режисьора на риалити шоуто Big Brother 4 и създател на новия български филм "Мисия Лондон" - Димитър Митовски и Димитър Гочев от "Камера ООД", като последният е и автор на идеята за "Стъклен дом".

"Хрумна ми съвсем случайно докато обикалях с автомобила си край столичния мол на Опълченска. Тогава се замислих колко ли човешки съдби се преплитат вътре и си казах - защо да не опитаме да разкажем една подобна история", признава Гочев.

Двамата с Митовски в качеството си на изпълнителни продуценти поверяват реализацията на идеята на Виктор Божинов, който традиционно работи с тях. Кастингът за актьорите също е доста тежък, като минава близо месец преди екипът да се спре на главните действащи лица. За оператор пък е нает Ненад Бороевич, който работи също така и по "Мисия Лондон". 

Всички те трябва да създадат цели 66 епизода от първия сезон на сагата - поредицата, която има претенциите да е жанр, който така и не е правен досега в България - модерен, вълнуващ, с трагични и забавни моменти, лишени изцяло от "сапунен" привкус. Началото е сложено - първият снимачен ден е 15 февруари 2010 г.

Сюжетът

Главните действащи лица са героите от три семейства, които притежават най-големия мол в София и живеят в лукс, за който всеки човек в България мечтае. Но зад привидния разкош се крият много разочарования, мечти, любов, предателства и болка.


До голяма степен бихме могли да определим сериала като една родна версия на популярния американски сериал "Кварталът на богатите".

Главните герои

Христо Атанасов (Георги Кадурин) - един от съдружниците в мола, преуспял бизнесмен с чисто минало. Още от началото на филма обаче става ясно, че е явен манипулатор, зад чиито действия прозират скрити мотиви...

Елена Атанасова (Яна Маринова) - съпругата на Христо, пи-ар консултант в мола, бляскава дама, за която социалният статус, властта и парите са основен движещ мотив. Красива и опасна, тя е маниакална на тема "контрол" и избягва всячески да се поддава на чувствата си...

Александра Атанасова (Луиза Григорова) - дъщерята - красивата принцеса, родена със златна кредитна карта, дива и безразсъдна, възпитана изцяло в порядките на семейството си. Макар в началото да е вярна на един мъж, в скоро време започва да се разкъсва между него и нова непозната за нея любов...

Димитър Касабов (Стефан Данаилов) - главният собственик на мола, човек, постигнал всичко, за което може да мечтае - богатство, красива жена до себе си, син. Въпреки че е строг, той е справедлив и се опитва да съчетава ролите на добър баща и добър бизнесмен. Голямата му болка обаче е изгубеният му син от първия брак - Камен, който преди 18 години се е разделил с баща си със скандал...

Боряна Касабова (Елена Петрова) - съпругата на Димитър, която е значително по-млада от него, но въпреки това го обича с цялото си сърце. Тя така и не се вмества в клишето - изкарва сама парите си, има галерия, поддържа активен социален живот и не познава морала на богатите. Романтична и чувствена, скоро тя е завладяна от нова, изпепеляваща страст, която й налага да се изправи пред най-страшния избор...

Дани Касабов (Бойко Кръстанов) -  типично разглезено богаташко хлапе, който от малък не е лишаван от нищо. Той не е поемал никога през живота си отговорност, преди да дойде момент, в който против волята му се налага да го стори. Разкъсва се между различните интимни връзки, като определено не страда от липса на почитателки...

Камен Касабов (Калин Врачански) - вечният бунтар, който израства с депресирана майка и тираничен баща. Той така и не успява да прости на баща си и като тийнейджър бяга в Америка. След 18 години се завръща, за да прости на баща си, но вече е твърде късно. Вечен романтик, способен да се бори докрай за всяка кауза...

Николай Жеков (Юлиян Вергов) - третият съдружник в мола, който е безскрупулен и манипулативен. Той трябва да успее на всяка цена, независимо каква е тя. Готов е да извлече максималното от всяка ситуация...

Сиана Жекова (Радина Кърджилова) - дъщерята на Николай е пълна негова противоположност. Най-ценното нещо за нея е любовта и в нейно име тя е готова да се жертва изцяло за човека, когото обича...

Хари Ставрев (Явор Бахаров) - синът на типичните представители на патриархалното българско семейство Антон и Ваня - бедни, естествени, натурални. Той е във вечен конфликт с тях, работи като шофьор за едни от съдружниците в мола, но мрази парите и богатите, предпочита свободата и лесния начин на живот...

Звездите

Актьорският състав е събрал част от най-доброто от българското кино, както претендират и създателите на "Стъклен дом". Сред по-популярните имена са тези на Юлиян Вергов, Елена Петрова, Георги Кадурин, Красимир Ранков, Стефка Янорова, Стефан Данаилов и бившата "Мисис България" Яна Маринова, която помним и от участието й в риалити шоуто Survivor. Ето и кои са имената, които считаме за големите бъдещи звезди от сагата:

Калин Врачански - роден е на 9 юни 1981 г. Завършва НАТФИЗ в класа на проф. Здравко Митков и въпреки че участва в доста постановки в Народния театър, не е толкова познато име на големия екран.

Участва във филма "Още нещо за любовта" на Магдалена Ралчева, чиято премиера ще е през лятото на 2010 г. Ако пък случайно ви изглежда познат, вероятно сте сред феновете на медицинските тв драми - наричат го "българския д-р Хаус"...

Бойко Кръстанов - роден на 21 декември 1987 г., пред него вече се очертава бляскаво бъдеще. Според критиците е едно от най-сериозните дарования в новото българско поколение, въпреки че все още е студент 4 курс - също в класа на проф. Здравко Митков.

Играе в постановките "Заминавам" и "Рент" в НАТФИЗ, както и в "Смъртта и дявола" в Младежки театър. Снимал се е и в "Лов на дребни хищници", който очакваме на екран тази година.

Радина Кърджилова - още един от бъдещите големи таланти на българското кино и театър.

Родена е на 17 юни 1986 г., завършва НАТФИЗ през 2009 г. в класа на проф. Пламен Марков и Ивайло Христов.

Освен в постановките "Пухения" и "Самотния запад" ще я видим съвсем скоро и в чакания с голям интерес български филм "Тилт".

Луиза Григорова - може би единственото име от каста, което бе направило кариера в друг бранш преди да се насочи към киното. Луиза е сред най-популярните български топмодели, чиято кариера стартира на едва 15-годишна възраст (родена е на 7 юни 1990 г.).

Била е рекламно лице на Данон, Банкя, М-Тел, а преди време направи и световната кампания на лаптопите Asus. Oт около година започва и осъществяването на голямата си мечта - да бъде актриса. Вече е студентка първи курс в НАТФИЗ в класа на проф. Пламен Марков.

Явор Бахаров - както вероятно вече сте се досетили от фамилията, става дума за по-малкия брат на звездата от "Дзифт" Захари Бахаров. Също като батко си Явор не обича да се шуми особено около него и предпочита да говори предимно с играта си.

Роден е на 12 юли 1985 година, през 2009 г. завършва НАТФИЗ в класа на проф. Пламен Марков и Ивайло Христов. Освен в няколко театрални постановки скоро ще го видим и в първата му главна роля в киното - във филма "Тилт". Също така е единственият наш актьор, участвал в три спектакъла на ирландския драматург Макдона.

Любопитни факти: 

  • Снимачният екип е от 100 души.
  • Екипът, който изработва декорите, е работил за американски продукции като "Кодът" с Морган Фрийман и Антонио Бандерас, The Way Back с Колин Фарел и Ед Харис и др.
  • В сериала като гост-звезда участва и поп фолк певицата Емануела, която можете да видите/чуете да пее джаз още в пилотния епизод.
  • Сериалът е сниман със специална дигитална технология, която доближава качеството му максимално до това на кинолента. Със същата технология е заснет и хитът "Беднякът-милионер". 
  • Първите 13 епизода са продадени на една от най-големите турски телевизии.
  • Нито продуцентите, нито сценаристите знаят как свършва "Стъклен дом". Сценарият се пише в движение.
  • Първоначално ще се излъчат 10 епизода, всяка неделя в праймтайма на bTV със старт 11 април. През есента сагата ще продължи с още 10 и ако бъде приета положително, ще се заснемат всичките 66 серии.
  • В сериала участва полицаят Цветан от Big Brother 4, който тук е на страната на "лошите момчета".

Сподели.