Среща в приказката: Музиката на Йосиф Цанков с цикъл от концерти в Шумен, Варна и Добрич

Pinterest LinkedIn +

Музиката като вечност. Така ще я чуем в „Среща в приказка(та)“ в предстоящия цикъл от концерти в Шумен, Варна и Добрич през юли. Те ще срещнат публиката с музиката на Йосиф Цанков, претворена от Милен Кукошаров, в изпълнение на "Симфониета Шумен" и джаз трио под диригентската палка на маeстро Любо Денев-син. Солист ще бъде внукът на композитора – тромбонистът Велислав Стоянов.

Йосиф Цанков (или Йожи, както го наричат близките му) е епоха в българската музика, но това място не е заслужено случайно: известният композитор е формирал или е участвал във формирането на вкусовете на съвременниците си дълги години. Във времето на активния му творчески живот (1929 – 1971) той е написал над 500 творби, които са били изпълнявани, записвани и най-важното – обичани и слушани от широката публика. В тази съкровищница има шест оперети, множество танга, шлагери в различни ритми и стилове, поп песни, музика към филми и др.

Като един от основателите на Българско национално радио (тогава радио „София“) Йосиф Цанков освен композитор на голяма част от музиката, изпълнявана и записвана от Естрадния оркестър към радиото, е и идеолог на музикалните и детски предавания в медията. Някак най-правилно и съвсем неслучайно внукът на именития композитор и двигател на инициативата по възраждане музикалната съкровищница, оставена ни от Йосиф Цанков, тромбонистът Велислав Стоянов избира да запише и реализира готовата програма с щрайха на Симфоничния оркестър на БНР.

Най-голямото предизвикателство в програмата стои пред Милен Кукошаров, на когото е поверена отговорността да претвори музиката на Йосиф Цанков, да улови нейната магия и с необходимото уважение към създаденото от композитора да я пренесе в съвремието ни, без тя да загуби от красотата си. И така двамата творци се срещат в приказката…

Внукът на композитора и солист в програмата Вили Стоянов не може да скрие вълнението си: „Милен Кукошаров успя с лекота да избяга от начина, по който звучи музиката на Йосиф Цанков. Тя е оставила дълбок отпечатък върху много поколения поред, звучи стандартно по един начин и всички очакват да я чуят така. В биг бендовата програма, представена през 2021 година, Мишо Йосифов успя много ловко да преплете вокалните партии между тромпета, тромбона и саксофона, спазвайки канона, с безкрайно уважение преминахме за малко в джаза и се получи нещо изключително красиво.

Това бе най-красивият и плавен преход към това, което сега направи Милен, опитвайки се да пусне музиката на дядо ми в безвремието“.

Вили Стоянов определи аранжиментите на Милен Кукошаров като претворяване на песните на дядо си, а резултата – като опит за пускане на музиката в абсолютното безвремие – в бъдещето, миналото и настоящето едновременно.

В представянето на тази приказка ще се включат "Симфониета Шумен" с диригент Любо Денев-син, джаз трио в състав Милен Кукошаров (пиано), Борис Таслев (контрабас) и Атанас Попов (ударни), както и солист – Велислав Стоянов (тромбон).

Ето къде можете да се насладите на тази музикална приказка:

10 юли | 19:00 | Шумен | Двора на къща музей „Панчо Владигеров“

11 юли | 19:00 | Варна | ВМК Варна – бул. Владислав Варненчик 2

12 юли | 19:00 | Добрич | Органова зала

Отне ми доста време, но явно трябваше да узрея, да се почувствам готов за срещата си с великия си дядо Йосиф Цанков, когото за жалост нямам щастието да познавам приживе… Но пък животът ме срещна с Милен Кукошаров, Атанас Попов, Борис Таслев и Любо Денев-син, както и с останалите виновници за това пътешествие, едни от най-талантливите и душевно богати хора, и аз съм щастливец, че са до мен, докато самият аз опознавам дядо си по единствения възможен начин – чрез музиката, която е оставил за нас.
Щастлив съм да ви покажа част от наследството си и да продължавам да ви срещам с моят деди Йожи– споделя Вили Стоянов.
Сподели.