Spring Breakers - подивели тийнейджърки, Джеймс Франко и парти до дупка

Pinterest LinkedIn +

Spring Breakers (Купонджийки) е ексцентрична история за четири момичета, чиято мечтана пролетна ваканция излиза извън контрол. Режисьор на лентата е Хармъни Корайн (Harmony Korine), а главните роли са поверени на Джеймс Франко (James Franco), Ашли Бенсън (Ashley Benson), Селена Гомес (Selena Gomez), Ванеса Хъджинс (Vanessa Hudgens) и Рейчъл Корайн (Rachel Korine).

Spring Breakers (Купонджийки) не е парти комедия в стил The Hangover или 21 & Over, не е и Thelma & Louise с тийнейджърки и определено не е филм, който би допаднал на всеки. Не само заради изобилието на прекалено натуралистични сцени, полуголи тела, леещ се в изобилие алкохол и опиати, но и заради нетрадиционната композиция на действието.

Стига да нямате нищо против крайностите на парти културата и откровените сцени, лентата най-вероятно ще задържи вниманието ви. И то не толкова с привлекателните млади актриси, колкото с ексцентричната визия и налудничавия, но убедителен персонаж на Джеймс Франко (James Franco).

Режисьор и сценарист на Spring Breakers е Хармъни Корайн (Harmony Korine). Достатъчно е да сте попадали на което и да е от останалите заглавия във филмографията на Корайн, за да не сте изненадани от нестандартността на Spring Breakers.

Още с първия си пълнометражен филм - драмата Gummo - режисьорът печели награда на филмовия фестивал във Венеция. Следващите му ленти Mister Lonely и Trash Humpers също са необичайни и предизвикателни.

Дори може да се каже, че що се отнася до сюжета, Spring Breakers е изненадващо обикновен в сравнение с останалите филми на Корайн. Историята започва с четири колежанки, които мечтаят през пролетната ваканция да се измъкнат от малкия, скучен град, в който живеят и да се забавляват.

Усилията им да спестят пари за мечтаното пътуване не са особено успешни, затова те решават да финансират ваканцията си като оберат закусвалня. След това заминават и се впускат в забавления. Понятието им за парти и "търсене на себе си" (основна цел в живота на четирите приятелки) включва основно злоупотреба с алкохол и наркотици.

След поредното излязло извън контрол парти момичетата са арестувани и въпреки благосклонното отношение на съдията се оказват в капан, защото не могат да си платят гаранцията. Неочаквано за тях обаче непознат местен гангстер решава да ги измъкне.

Спасителят на момичетата Ейлиън е местен търговец на наркотици и оръжие. Ролята е поверена на Джеймс Франко, когото наскоро гледахме в Oz the Great and Powerful, а повечето от вас вероятно свързват със Spider-Man на Сам Рейми (Sam Raimi) и 127 Hours на Дани Бойл (Danny Boyle).

Изпълнението му в Spring Breakers едва ли ще донесе на Франко номинация за "Оскар" като ролята му в 127 Hours, но пък не може да му се отрече, че е зловещо убедителен като откачен престъпник.

Купонджийките, чиято представа за забавление е доста крайна и може би дори умишлено преувеличена, все пак постепенно започват да осъзнават в какво са се забъркали. Селена Гомес (Selena Gomez), която още дълго време ще асоциираме основно с продукции на Disney, е в ролята на най-разумната от четирите приятелки, която първа решава, че е време да се върне към нормалния начин на живот.

За останалите партито става все по-горещо. За героините на Ашли Бенсън (позната с ролята си в хитовия сериал Pretty Little Liars) и Ванеса Хъджинс (която вероятно сте гледали в High School Musical и Sucker Punch) е доста по-трудно да се откажат от щурия начин на живот, който им предлага Ейлиън. Въпреки това краят на купона все пак настъпва и за част от персонажите е доста окончателен.  

Сподели.