Splinter Cell: Blacklist

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Екшън от трето лице Година: 2013 Разработва: Ubisoft Toronto Издава: Ubisoft Платформа: PC | PS3 | Xbox 360

Когато стартира преди почти десетилетие, Splinter Cell беше най-вече и преди всичко стелт игра. Ключът към успеха й е внимателно планирано промъкване в сенките, а мракът е най-ценният приятел на култовия Сам Фишър – основен герой в поредицата.

За две петилетки много неща се промениха в света на видеоигрите. Феновете на чисто "стелт" базираните заглавия (изискващи много търпение и посвещаването на значително повече време, отколкото класическите екшън игри) прогресивно намаляваха и на UbiSoft им се наложи да преосмислят сериозно концепцията на серията.

Финалният резултат от този "брейнсторминг" в най-чиста форма ще намери израз в новия Blacklist – шестото поред издание на Splinter Cell.

В него ще заварим Фишър пред прага на ново предизвикателство. С оказалия се корумпиран "Трети ешелон" е свършено и организацията е официално разформирована. На нейно място президентът Патриша Колдуел създава ново супер секретно подразделение за антитерористични операции, наречено (не особено оригинално) "Четвърти ешелон", а Сам се оказва начело, в ролята на негов действащ командир.

Една от първите задачи, които получава новата Агенция, е да се справи с надигащата се заплаха от група терористи. Те стоят зад инициативи с кодово наименование Blacklist, включваща серия атентати на територията на Съединените щати.

Макар да звучи като поредния Splinter Cell, под повърхността си Blacklist е доста различна игра, създадена за да удовлетвори вкусовете и на любителите на стелта, и на по-директния подход.

Геймплейният стил тук е значително по-брутален, отколкото феновете на поредицата са свикнали. Новата бойна система, известна като Killing in motion, включва усъвършенствана версия на познатата ни Mark and Execute – опция, с чиято помощ Фишър може да маркира (тагира) група опоненти и да ги премахне с едно натискане на клавиш, активиращ експлозивна екшън секвенция от убийствени движения.

Очаквайте и щедри заемки от друг мега популярен UbiSoft франчайз – Assassin’s Creed, благодарение на които в Blacklist Сам е две неща: бърз и брутален.

За щастие на всички олд скуул фенове, Ubi са предвидили и опция за стриктно придържане към добре познатия им стелт канон – например новото Abduction умение, позволяващо на Фишър да убива без да нарушава прикритието си. Почитателите на по-елегантния и тих подход ще оценят и наличието на арбалет в арсенала на Фишър (също новост в Blackist).

По-старите фенове на серията обаче може да останат леко разочаровани от факта, че в тази част Сам вече няма да е озвучен от ветерана Майкъл Айрънсайд, а от по-младия Ерик Джонсън (Alcatraz, Supernatural).

Играта е насрочена за пролетта на 2013 г. и по всичко личи, че няма да има проблем да се нареди сред десетката на хитовите заглавия за идната година.


Сподели.