И Ubisoft се ориентират към free-to-play модела на издаване

Pinterest LinkedIn +

След като по-рано тази година Crytek обявиха намерението си да преминат към издаването само и единствено на free-to-play заглавия (което, разбира се, не се отнася до Crysis 3), сега подобна заявка дава и Ubisoft – френският независим гигант, производител на касови поредици като Assassin's Creed и Ghost Recon.

По думите на изпълнителния директор на компанията, Yves Guillemot, основната причина за все по-осезаемото навлизане на този модел на пазара на PC заглавия е в много високия процент на пиратство сред потребителите на платформата.

Въпреки смисъла на названието free-to-play (безплатна за игра), той служи като гарант, че дадено заглавие ще генерира някакви приходи. Какви точно? "Около 5-7 процента от хората, които играят F2P игри, си плащат, но обикновено същият процент се отнася и до играчите, които си плащат, за да се сдобият с игра (която не е F2P) – останалите пиратстват (казано в проценти около 93-95 от потребителите си свалят желаното заглавие нелегално)".

В интервю за GI.biz Guillemot изтъква, че "при F2P модела приходите, които постъпват от въпросния процент играчи, готови да си плащат за in-game екстри от различен тип, обикновено са по-дългосрочни, което прави възможно издаването на допълнително съдържание".

Нещо повече – той позволява на дадено студио първоначално да спести време и средства, използвайки вече съществуващо съдържание, а впоследствие да отгатне по-добре какво биха искали да получат потребителите.

В контекста на тази новина донякъде изненадващо идва анонсът на нова версия на сървайвъл приключението I Am Alive за... PC. Тя ще дебютира в Steam и Uplay на 13 септември и ще струва 12 английски лири.

Сподели.