Спиращи дъха гледки на Земята през погледа на "странстващия в космоса" Крис Хедфийлд

Pinterest LinkedIn +


Представен накратко, Крис Хедфийлд е астронавтът с най-голяма популярност в социалните мрежи и първият канадец, поел командването на Международната космическа станция (в последната си мисия в открития космос през 2013 г).

Пак той е мустакатият добряк, който направи виралния кавър на Space Oddity, свирейки култовия трак на Дейвид Бауи на своята актустична китара на борда на ISS. Всъщност точно това е моментът, в който една голяма част от днешните му последователи научиха за Крис и той се превърна в истинска знаменитост – факт, който хората като него използват по най-смисления и полезен за обществото начин.

Крис има изключителния шанс да наблюдава с месеци "малката бледа синя точка", която на този етап остава наш единствен дом. Носейки се с 28 000 км/ч около Земята, астронавтът се залява да документира колкото може повече от изумителните гледки, разкриващи се пред очите му. По негови собствени думи, когато се завръща от третата си космическа мисия, той вече разполага с над 45 000 кадъра, а усета и фотографските си умения усъвършенства с натрупването на все по-голям опит.

В близо 9000 публикации в Twitter Крис сподели с нас много голяма част от архива си – предимно снимки на ниска резолюция, преди да подбере внимателно най-добрите от тях за книгата "Вие сте тук. Около света за 92 минути" (чиито приходи са предназначени за Червения кръст).

Снимките, които ще видите тук, са публикувани в сп. Life Force и са сред любимите на Хедфийлд. Какво повече можем да добавим ние – улавяме се, че ги гледаме пак и пак с широко отворени очи и уста, опитвайки се да проумеем какво е да видиш света от перспективата, от която ни го показва Крис.

(На първата снимка: Крис Хедфийлд на разходка в космоса)

Сподели.