Специален предмет "K-pop" вече се изучава в някои училища

Pinterest LinkedIn +

Южнокорейски училища започват да включват предмета "K-pop" в училищната си програма, съобщава "ABC News". Гимназията "Гуангчон", с разрешение от провинциалния отдел на образованието Ченгнам, дори е преработила своята учебна програма, за да стане училище, специализирано в изучаването на националната поп музика.

Директорът на училището Парк Боюнг Кю пояснява, че не цели да създава звезди, а "има за цел да даде възможност на учениците да намерят силните си страни, за да могат да запълнят милионите работни места, които обграждат глобално разрастващата се K-pop индустрия".

Училището е получило над 10 милиона долара инвестиции от местната власт. Има съобщения и за няколко масови училища, в които K-pop се изучава както в началните, така и в средните класове.

Засиленият интерес към развитието на K-pop индустрията произтича от успеха на южнокорейската момчешка група BTS, която оглави класацията "Billboard Hot 100" миналото лято с първия си изцяло английски сингъл "Dynamite". След това Министерството на културата, спорта и туризма на Южна Корея публикува аналитичен доклад, в който се оценява, че песента е донесла на страната до 1,5 млрд. долара

През декември 2020 г. южнокорейският парламент прие закон, според който известни членове на K-pop групи ще получават отсрочка и няма да бъдат принуждавани да служат в армията, докато не навършат 30 години. По принцип според южнокорейското законодателство всички трудоспособни млади хора на възраст между 18 и 28 години трябва да служат в армията около 20 месеца. Единствените изключения бяха най-известните художници, изпълнители на класическа музика и спортисти. Според новия закон изключение ще бъде правено и за успешни представители на популярната култура.
Сподели.