Sony Ericsson Vivaz Pro U8i: Снимай в HD лятото с най-удобния смартфон!

Pinterest LinkedIn +

Vivaz, една от най-успешните серии смартфони, които пазарът е виждал в последно време, се сдоби с още един член.

Апаратът Vivaz Pro U8i прилича много на основния телефон от серията, но има и QWERTY-клавиатура. На пръв поглед телефонът не се различава много от предишната версия, но погледнат ли се по-подробно характеристиките му - нещата се променят.

Външен вид

Vivaz Pro U8i е малко по-голям - 109 на 52 на 15 мм, с тегло от 117 гр. Апаратът е малко по-дебел заради клавиатурата, с която разполага, но е запазил същия дизайн, който се приема за изключително успешен.

На пазара моделът ще може да се намери в две цветови схеми - черно и светло-сребристо, а материалът, от който е направен корпусът е специална олекотена пластмаса. Един от недостатъците на Vivaz Pro е това, че по повърхността му лесно остават следи от пръсти, но те могат бързо и лесно да се почистят.

Разглеждайки по-подробно модела, можем да видим интересни неща: на горната част на апарата се намира бутонът за включване, който отговаря и за блокирането на клавиатурата, а на лявата странична част се намира интерфейсът 3.5 мм. за включване на слушалки, докато под него е и microUSB интерфейсът. Говорителят също е в тази част на корпуса, а от дясната страна е копчето за регулиране силата на звука, за запис на видео, както и бутонът за камерата.

Дисплей

Моделът разполага с екран, чийто диагонал е 3.2 инча, при съотношение 16:9 и работи в разделителна способност 640х360 пиксела. На него могат да се изобразят до 16 милиона цвята, а картината е ярка и контрастна.

Макар че екранът не е от последно поколение, картината изобразена на него, е сравнима с тази на AMOLED дисплеите. Той е резистивен и не поддържа мултитъч. Покрит е с много тънък слой пластмаса, който обаче е достатъчно стабилен, за да осигури неговата защита. На дисплея му могат да се изпишат до 14 реда текст и до 3 служебни.

Клавиатура

Апаратните бутони на предната повърхност са три - това са копчето за отговаряне на повикване, отклоняване, както и бутонът за менюто. Въвеждането на текст се осъществява по три различни начина, тоест с три различни вида клавиатури, включително и с QWERTY. Тя се състои от 42 копчета, разположени в четири реда.

Виртуалните клавиатури са три. Първата е стандартна с последователно натискане на бутоните и тя работи само във вертикална ориентация на телефона. Може съвсем спокойно да се ползва с една ръка и поддържа всички езикови пакети, които са достъпни днес за S60.

Втората се нарича miniQWERTY и тя е достъпна, както в хоризонтален, така и във вертикален режим. За използването й е необходим стилус. Третият вид клавиатура е стандартна QWERTY и с нея се работи само в хоризонтален режим. Копчетата са удобни, а набирането става с две ръце.

Батерия

Телефонът използва литиево-полимерна батерия от типа EP500, която има заряд от 1200 мАч. По данни на производителя, тя позволява до 5.5 часа работа в режим на разговор и до 440 часа в режим на очакване. Пълното време за зареждане на батерията е около два часа.

Ето и времето работа на модела в различните режими:

 • GPS-навигация - 4 - 4.5 часа
 • Възпроизвеждане на видео - 2 часа 45 минути 
 • WEB-сърфинг (EDGE) - 4 часа
 • Wi-Fi - 5 часа
 • Слушане на музика със слушалки - 29 часа
 • Радио - 30 часа
 • Игри - 4 часа

Памет

Обемът на оперативната памет на телефона е 256 МВ, от които за потребителя са достъпни 75 МВ. В комплект с модела влиза и карта памет 8 GB, но телефонът разпознава и карти с обем до 32 GB.

USB, Bluetooth, Wi-Fi

За USB може да се избере един от четирите режима на работа:

 • Data Transfer (Mass Storage USB)
 • PC Suite 
 • Image Transfer
 • Media Transfer


Скоростта на предаване на данни е около 5 МВ/s, а при включване на USB кабел телефонът се зарежда във всички режими освен в Mass Storage. Поддържаната версия Bluetooth в смартфона е 2.0 с EDR.

Достъпни са и следните профили:


Dial Up Networking Profile (Gateway)
Object Push Profile (Server and Client)
File Transfer Profile (Server)
Hands Free Profile (Audio Gateway)
Headset Profile (Audio Gateway)
Basic Imaging Profile (Image Push Responder and Initiator)
Remote SIM Access Profile (Server)
Device Identification Profile
Phone Book Access Profile (Server)
Stereo Audio Streaming:
Generic Audio/Video Distribution Profile
Audio/Video Remote Control Profile (A/V Remote Control Target)
Advanced Audio Distribution Profile (Audio Source)

Скоростта на предаване на данни е средно 100 КB/s. Поддържа се и Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g) с всички стандарти за безопасност (WEP, WPA, WPA2).

Камера

Телефонът разполага с CMOS 5.1-мегапикселова матрица с автофокус. Освен страхотни снимки, тя снима и видео с HD качество (720p). Обективът на камерата има пластмасово покритие, което макар и да се цапа лесно, не оказва влияние върху качеството на снимките.

Светодиодната светкавица не може да се използва като фенер, а за включване на запис на видео и фото режим има отделни бутони. В режим на камера могат да се изберат различни теми: портрет, пейзаж, twilight landscape, спорт, документ, сняг/плаж, twilight portrait, както и да се фокусира върху усмивка и да се използва режим макро.

Разделителната способност на снимките е 5 мегапиксела (4:3), 4 мегапиксела (3:2), 3 мегапиксела (16:9), 2 мегапиксела (16:9), 2 мегапиксела (4:3), а достъпните ефекти - Negative, Solarise, Sepia, Black&White. Видеото се записва с разделителна способност 1280х720 пиксела и честота на кадрите - 24 в секунда.

Програмни особености

В основата на апарата е платформата S60 от пето издание. Иконките не са толкова естетични, но и не може да се каже, че загрозяват менюто. В режим на очакване могат да се изберат стандартните теми на оформление, достъпна е флаш анимация, различни картинки, възможно е и избирането на абонати за бързо набиране.

Добре са разпределени елементите в работното пространство, което е важно за удобството на работа на потребителя. Плеърът не разполага с еквалайзери, но качеството на звука е на високо ниво. Поддържа се също така и радио, а интерфейсът е стандартен.

За навигация в телефона се използва Google Maps, както и пробна версия на WisePilot.

В раздела за SMS е възможно да се видят всички съобщения във вид на чат, а за любителите на игрите е предвидено "Рали".

Освен това е осигурен олеснен достъп до YouTube и Facebook, както и TrackID. Силата на звука при разговор с телефона е на средно ниво, а същото може да се каже и за вибрацията.

Като вариант на Vivaz, този модел се е получил успешно, макар и да има своите малки недостатъци.

Сигурно е обаче, че веднъж свикне ли с него потребителят, много трудно след това той ще намери толкова удобен за работа и в същото време лесен за използване модел.

Комплект към телефона:

 • Апарат
 • Карта памет micro SD 8GB
 • microSD адаптер ССR-80
 • Стерео гарнитура HPM-60J
 • Батерия  ЕР500 1200 мАч
 • Зарядно устройство с USB кабел
Сподели.