Sony Crystal LED - самоцелен експеримент или реална алтернатива на OLED технологията?

Pinterest LinkedIn +

OLED дисплеите са бъдещето. Доскоро по всичко личеше, че става дума за близкото бъдеще. Но след отминалия в началото на годината CES 2012, нещата вече не изглеждат толкова розови. Докато в единия край на Las Vegas Convention Center, LG показваха новия си 55-инчов OLED телевизор, в другия един от първите поддръжници на технологията - Sony, официално обявиха, че се отказват от нея.

Да, OLED дисплеите продължават да предлагат редица несъмнени предимства в сравнение с класическите LCD и LED матрици. Много по-големи зрителни ъгли, светкавично време за реакция и невероятен контраст, но и разорително високи разходи за производство, а оттам и фантастични цени на крайната продукция.

Само за справка, един от първите комерсиални OLED модели - XEL-1 (дело на Sony между другото), се предлагаше за около 2500 долара при диагонал от едва... 11 инча!

Очевидно, дори пионерска корпорация като Sony, често правеща сериозни залози върху авангардни технологии (спомнете си Blu-Ray), в крайна сметка реши, че OLED екраните просто са изпреварили времето си, поне що се отнася до сферата на ТВ дисплеите. През идните няколко години вероятно ще виждаме все повече такива екрани в мобилните устройства като таблети и телефони, но ако говорим за HDTV, от Sony рязко сменят курса.

Макар да изоставя OLED (засега), компанията се насочва в нова посока и нейното име е Crystal LED.


Както подсказва името на технологията, тя представлява еволюционна (а не революционна) доработка на популярните в момента LED дисплеи. За разлика от тях, тя включва разполагането на многобройни (по-точно 6 милиона) LED диоди за трите основни цвята – червен, син и зелен, формиращи изображението на екрана. При това, те са разположени върху самата повърхност на дисплея и по този начин осигуряват изключителен контраст и яркост на изображението.

Показаният по време на CES 2012 прототип, например, демонстрира отлични характеристики – показател за яркост от 400 cd/m2, зрителен ъгъл от 180 градуса, около 3.5 пъти по-добър контраст от класическите LED дисплеи при 1.4 пъти по-богата цветова гама и десетократно по-бързо време за реакция.

Въпреки редицата си плюсове обаче, Crystal LED технологията показа и някои свои хронични недостатъци. Макар, че цветовете на прототипите бяха наистина живи и ярки, те все пак не могат да се конкурират с тези на OLED дисплеите. Рязкостта също е доста висока, може би дори прекалено висока, до степен на поява на някои артефакти при изобразяването на много динамични сцени.

Разбира се, от Sony уточняват, че тепърва ще работят върху Crystal LED и показаните дисплеи са ранни версии, далеч от комерсиално приложение. Очевидно е, че CLED има потенциал да бъде достоен съперник на OLED в недалечно бъдеще.

В същото време, решението на Sony е малко странно, тъй като очевидно CLED изисква още доста работа, преди да се появи масово на пазара – нещо, което може да се каже и за OLED. Което пък повдига въпросът – защо компанията заряза изминатия наполовина OLED път, за да поеме в ново направление?

Засега около CLED има прекалено много неизвестни, за да може да очакваме ясен отговор, като само бъдещето ще покаже коя от двете конкурентни технологии ще се наложи в крайна сметка.


Сподели.