София Rocks – по-доброто място за концерти

Pinterest LinkedIn +

"София, обичаме ви, вие сте най-яката публика"! Колко пъти си чувал нещо подобно на края на концерт и си поклащал невярващо глава?

Голяма част от артистите, които идват в столицата, отправят подобни гръмки комплименти и е съвсем естествено да ги приемем като стандартна любезност, която ще се повтори след броени дни в Белград, Будапеща, Виена и т.н.

Но нека за секунда допуснем, че не е така.

Да повярваме, че всъщност в момента София е добро място за концерти – и за изпълнителите, които гостуват, и за феновете.


Има поне няколко причини да мислим, че е така. На първо място, броят на събитията в София се увеличи. За сметка на големите фестивали, които често не съответстват на очакванията, се появиха периодични, но и доста по-интересни малки концерти. Голяма част от които организирани независимо.

Самите групи и артисти, които идват в София, покриват все повече тесни и често експериментални жанрове. И да, за тези събития има публика, въпреки че България все още е последният пристан на множество залязващи звезди.

Но само за тази година столицата беше посетена от имена като Nicolas Jaar, Mount Kimbie, No Joy, Ghostpoet и Nadja – утвърдени артисти, които често се изплъзват от полезрението на комерсиалната преса и търсят нови полета за развитие на жанровете, в които работят.


Но ако има една причина концертите в София да се получават, тя е следната: хората тук са жадни за нови случки. За разлика от "колегите си" в други страни, местната публика все още не е пренаситена на имена и изпълнители и, казано другояче, е готова да "избухне" (дори когато музиката не предполага това).

И е съвсем естествено артистите да са доволни, когато тълпата пред тях е жива и активна; особено ако преди това са минали през резервираните тълпи в Централна Европа, гледали ги безброй пъти.

Разбира се, има още много какво да се желае, но ако погледнем позитивните страни на сцената тук, търсим и посещаваме повече по-нестандартни събития, София ще стане истинската концертна столица, която трябва да бъде.


А ако знаеш за или си на интересен концерт или събитие, сподели го с хаштаг #opensofia. Heineken събира всичко интересно и различно, за да ти даде един малко по-личен и ангажиращ гид на града.

Сподели.