София филм фест 2013 - победителите (Снимки)

Pinterest LinkedIn +

На 16 март 2013 г. в Зала 1 на НДК се състоя церемонията по връчване на наградите на 17-ия Международен филмов фестивал София Филм Фест. Форумът представи 246 филма от 49 държави и бе уважен от над 300 международни гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и кино експерти. Специалните призове "Награда на София" на Столична община за цялостен принос към световното кино получиха Ицхак Финци, Коста-Гаврас, Паоло и Виторио Тавиани и Йос Стелинг.

Международното жури за първи и втори игрални филми в състав Йешим Устаоглу (Турция) – режисьор, председател на журито, Майк Дауни (Великобритания) – продуцент, Ада Кондееску (Румъния) – актриса, Мирослав Момчилович (Сърбия) – сценарист и режисьор и Константин Божанов (България) – режисьор, визуален артист разпредели наградите на София филм фест 2013 по следния начин:

Голямата награда "Фокусфокс" за най-добър филм в Международния конкурс за първи и втори игрални филми, изразяваща се в 10 000 евро постпродукционни услуги от унгарското студио "Фокусфокс", се присъжда на филма Oh, Boy  (Германия) с режисьор Ян Оле Герстер.

Специалната Награда на журито (диплом и статуетка) се присъжда на филма "Последният Елвис" (Аржентина) на режисьора Армандо Бо.

Наградата за режисура се присъжда на Адам Леон за филма "Дай плячката!" (САЩ).

Наградата за български късометражен филм, осигурена от Фондация "Роберт Бош", LVT, Камера и Чучков Брадърс, се присъжда на филма "Парафиненият принц" (България) на режисьора Павел Веснаков.

Наградата "Милениум" за Най-добър документален филм се присъжда на филма "Машина за заличаване на всичко" (Грузия-Германия) на режисьорката Тинатин Гурчиани от международно жури с председател Карле Ахо (продуцент, Финландия) и членове Ана Морейра (актриса, Португалия) и Илиян Метев (режисьор, България).

Документалното жури присъди и Почетен диплом (Special Mention) на филма "Цветанка” (Швеция-България) на режисьора Юлиян Табаков.

Наградата "Домейн Бойар" за Най-добър балкански филм се присъжда на филма "Зад хълма" (Турция-Гърция) на режисьора Емин Алпер от международно жури с председател Дюри Дърст (продуцент, Унгария) и членове Росица Вълканова (продуцент, България) и Дени Коте (режисьор и продуцент, Канада).

Наградата на Гилдията на българските кинокритици за балкански филм се присъжда на филма "Чистилище" (Турция-Франция-Германия) на режисьорката Йешим Устаоглу.

Наградата "КСБ България" за Най-добър български игрален филм се присъжда на филма "Отчуждение" (България) на режисьора Милко Лазаров и изпълнителния продуцент Христо Живков, продукция на Българската национална телевизия, от жури в състав Тудор Джурджу (Румъния, директор на международния филмов фестивал Трансилвания в Клуж), Стефан Лаудин (Полша, директор на международния филмов фестивал във Варшава) и Елма Татараджич (Босна и Херцеговина, програматор на международния филмов фестивал в Сараево).

Журито на ФИПРЕССИ в състав Александра Завия (Австрия), Ейтне О’Нийл (Франция) и Пенка Монова (България) присъди Наградата на ФИПРЕССИ на филма "Месец в Тайланд" (Румъния) на режисьора Паул Негоеску.

Наградата на публиката на 17-ия София Филм Фест бе избрана от филмите в Международния и Балканския конкурс. Публиката избра за свой фаворит "Кръгове" (Сърбия-Германия-Франция-Хърватия-Словения) на режисьора Сърдан Голубович.

Наградата на младежкото жури на фестивала с почетен член актрисата Лидия Инджова, определи за най-добър филм от Международния конкурс "Последният Елвис" (Аржентина) на режисьора Армандо Бо.


Сподели.