София домакин на международния кинофестивал Filmini

Pinterest LinkedIn +

От 17 до 21 октомври в столичния "Дом на киното" ще се проведе международният фестивал за късометражно кино Filmini.

Филмите на кинофорума са разпределени в няколко конкурсни програми: най-добър международен, най-добър балкански, най-добър български и най-харесван от публиката късометражен филм.

Международното жури ще бъде съставено от професионалисти в света на киното, сред които ще присъства и Бернард Пайен (Bernard Payen) – член на селекционната комисия за късометражни филми от Седмицата на критиката в Кан. След като бъдат отличени най-добрите филми, журито ще връчи призове заедно с парични награди от 1000 евро.

Освен селектираните късометражни предложения ще се прожектира и най-доброто от испанското късо кино за периода 2002-2006 г., отличено с приза Гойя.

Основен акцент по време на фестивала са работилниците, които събират любители и професионалисти от сферата на киното - майсторски клас "Актьорско майсторство за кино', воден от Аманда Бренън от "Central School of Speech and Drama" в Лондон, уъркшоп за кинокритици "Фестивални дневници", воден от Петя Александрова (сп. "Лик"), както и семинар "Пазар за късометражно кино" с Карлос Хил, представящ късометражните испански филми на фестивала Клермон-Феранд, известен още като "Кан на късометражното кино".
Сподели.