Sofia Jazz Peak стартира с класически суинг от BuJazzO

Pinterest LinkedIn +

Залата на Военния клуб стана домакин на откриването на пролетното издание на тазгодишния Sofia Jazz Peak. Първите изпълнители от програмата на фестивала бяха музикантите на един от най-добрите младежки джаз оркестри в света – BuJazzO.

Събрала най-талантливите млади джазмени на Германия многочленната формация BuJazzO изнесе близо 3-часов концерт, по времето на който прозвучаха някои от най-популярните джаз стандарти на всички времена и известни песни от филмови класики.

Концертът започна с класическото парче от ерата на бигбенд суинга “Swinging The Blues”, изпълнявано от Count Basie и неговия оркестър. Продължи с ритмичната “Mama Nita” на композитора и пианист Jelly Roll Morton, след което последваха популярни композиции на легендите Дюк Елингтън и Чарли Паркър, както и на по съвременни джаз музиканти като Ян Гарбарек.


Бигбендът BuJazzO е съставен от музиканти до 24-годишна възраст. Снимка: Avtora.com

По време на концерта към инструменталистите се включиха и петима певци, които предложиха акапелно изпълнение на популярната песен 1942 г. "There Will Never Be Another You", превърнала се в стандарт от джаз репертоара. Последваха други известни песни, сред които "All the Things You Are" и "Blues in the Night", композирана за едноименния филм от 1941 г. и отличена с номинация за Оскар.

Бурни аплодисменти предизвика и изпълнението на "Over the Rainbow" (известна и като "Somewhere Over the Rainbow"), изпълнена за първи път от звездата на класическото кино Джуди Гарлънд (Judy Garland) във филма “Магьосникът от Оз” и превърнала се в нейна визитна картичка.


Изпълненията на петимата музиканти допринесоха за автентичното джазово усещане. Снимка: Avtora.com  

Концертът беше разделен на две части с кратка пауза между тях. В ролята на водещ влезе диригентът на състава. Всяка една от отделните секции на бигбенда – тромпети, тромбони, саксофони и ударни, имаше своите няколко минутни самостоятелни изпълнения и възможност по този начин да демонстрира уменията на младите музиканти, които свирят на тях. Публиката съпровождаше с възторжени аплаузи всяко едно от изпълненията.

Концерът завърши с изпълнение на 12-минутната композиция "Bulgaria", която умело съчетава български фолклорни музикални мотиви с класическо бигбендово звучене.

Сподели.