"Социалната мрежа" фаворит и за Наградите на режисьорите

Pinterest LinkedIn +

The Social Network, Black Swan, The King`s Speech, The Fighter и Inception са петте филма, номинирани от Режисьорската гилдия на Америка (DGA) за най-добра режисура - отличие, което DGA присъжда вече 75 години, като в 69 от тях отличеният режисьор е спечелвал и наградата на Филмовата академия, а в болшинството от случаите филмът, за който е награден, е отличен с Оскар.

В подкрепа на тази статистика е и миналогодишният избор на Гилдията - Катрин Бигелоу (Kathryn Bigelow), отличена с Оскар за режисурата на The Hurt Locker, който бе отличен за най-добър филм на 2009 година според Кино академията.

Всичките пет филма, номинирани за предстоящата награда на GDA, са номинирани и за Златен глобус, наред с редица други престижни филмови награди, но с най-много отличия до момента, включително за най-добър филм и режисьор, е лентата на Дейвид Финчър (David Fincher) за създаването на най-популярната социална мрежа в света.

Носителят на наградата на Режисьорската гилдия на Америка ще стане известен на 29 януари - четири дни след обявяването на номинациите за Оскар 2010, чиято церемония ще се проведе на 27 февруари.


Сподели.