Снимат филм в Пловдив по модел на "Париж, обичам те" и "Ню Йорк, обичам те"

Pinterest LinkedIn +

Седем утвърдени режисьорски екипа от България ще прекарат по месец в Града на тепетата, за да се вдъхновят, подготвят и реализират своя кинематографична идея, посветена на Пловдив. На финала всички готови филми ще бъдат обединени в един пълнометражен филм-омнибус, който ще представи Пловдив по световни фестивали и форуми. Проектът е част от програмата "Пловдив − Европейска столица на културата 2019".

Инициатор на проекта е продуцентска къща Screening Emotions, която стои зад филмите "Слава", "Урок", "Три дни в Сараево" и др., а също така подпомага и набралата популярност онлайн платформа за кино www.filmsociety.bg.

"Вълнуваме се от филмите "Париж, обичам те" и "Ню Йорк, обичам те", събрали световна плеяда от изключителни режисьори, всеки от които има свой характерен кинематографичен почерк, допринасящ за богатството на филмовото произведение. Вдъхновихме се от този модел и решихме да създадем филм, посветен на Пловдив. Предложихме идеята на фондация "Пловдив 2019" и спечелихме тяхното доверие", разказва за идеята Елена Мошолова.

Режисьорите, които ще реализират идеите си на кинолента в Пловдив, са Петър Вълчанов и Кристина Грозева ("Урок", "Слава"), Николай Тодоров ("Преди да заспя"), Павел Веснаков ("Зевс"), Ралица Петрова ("Безбог"), Димитър Кутманов ("Ecce homo"), Любомир Младенов ("Ловен парк", "Кораб в стая"), Христо Симеонов ("Синът").

Освен че ще направят филмите, през 2018 г. всеки от тях ще води и по един майсторски клас, насочен към неспециализирана публика. Изкушените да научат нещо ново и интересно от света на киното ще могат да участват в майсторските класове в клуб "Фарго и Лъки" − Дом на киното с вход свободен. Прожекция на филм, създаден от режисьорите, ще съпътства всяка среща с публиката.

Първото и откриващо събитие е на 24 февруари, събота, и е на тема "Работата на режисьора с актьора". То ще бъде водено от тандема Петър Вълчанов и Кристина Грозева и ще бъде съпътствано от прожекция на последното им кинопроизведение "Слава", вдъхновено от реалната случка за кантонера, намерил и върнал на полицията хиляди левове, разпилени сред релсите. След филма режисьорите ще бъдат на разположение за въпроси и отговори с публиката.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.