Смразяваща атмосфера на ада във филма "Константин"

Pinterest LinkedIn +

Във все по-силно затягащия се възел, впримчил заглавия и сюжетни линии на различни филмови заглавия и видеоигри, е заплетена и поредна холивудска продукция, "Константин" (Constantine). Филмът излиза като предпремиерно заглавие у нас на 25 март, а официално тръгва по кино екраните на 1 април, от Александра филмс.


В първия си пълнометражен филм, режисьорът Франсис Лоурънс (Francis Lawrence), снимал видеоклипове на звезди като Бритни Спиърс, Уил Смит и Aerosmith, е създал зловещ и мрачен Лос Анжелис, с голямо въображение. Мегаполисът е ситуиран точно над адската преизподния и наред със хората е обитаван от нарушилите границите на своето измерение безплътни слуги на Господа и Дявола.

В напрегната фантастика с достойни визуализации на адската действителност, в ролята на детектив, движещ се между двата свята идва Джон Константин - Киану Рийвс (Keanu Reeves).

Притежаващ свръхестествени умения, Константин депортира в Ада именно промъкналите се между хората "ангели" и дяволи. А причината точно на него да се падне тази задача е попадането му в Ада след опит за самоубийство и последвалата сделка с Бог, срещу която ще Го вземе при Себе си.

Ролята на Анжела Додсън - шизофреничен полицай "залепен" за Константин и водещ собствено разследване, се изпълнява от Рейчъл Уейз (Rachel Weisz). Внушаващият страхопочитание властен ангел Габриел (напомнящ до голяма степен Bruno Ganz в “Криле на желанието”) е Тилда Суинтън (Tilda Swinton), а Гевин Росдейл (Gavin Rossdale) - фронтмен на група Bush, е Балтазар.

Апокалиптичната история в “Константин” е базирана на моменти от комикса “Hellblazer” на художника-концептуалист Алан Мур (Alan Moore). Според осведомени, филмът до голяма степен е издържан в духа на религиозния фундаментализъм и библейска митология, създадена от самия автор.

Едноименна видеоигра, следваща сценария на кинопродукцията, се появи малко след световната премиера на филма – 18 февруари. Образите на актьорите са главни действащи лица и в играта за PS2 и Xbox.


Сподели.