Смяна на водомер – въпроси и отговори

Pinterest LinkedIn +

Поддръжката на имот не е особено лесна работа. Без значение дали става дума за жилище или офис помещение, във всеки един от случаите имаме ангажимента да следим за правилното функциониране на електрическата и водопроводната система. Освен за тяхната правилна работа трябва да следим и за много други неща, като например месечното потребление на ток и вода. В много от случаите именно това ни дава ясни и точни индикации дали всичко е наред. И ако имаме дори и минимални съмнения спрямо изправността на някоя от инсталациите в имота, е редно да повикаме техник, за да се заеме с проблема!

Водопроводните услуги Те винаги се търсят, но не винаги попадаме на добра ВиК фирма, която да съумее да ни предложи качествено изпълнение, но и ниски цени наред с това. В много ситуации ни се налага да направим компромис с едно или друго, но най-вече с бързината, с която се осъществява даден вид ВиК ремонт. Ако изберете Вик София, няма да трябва да правите компромиси за каквото и да било. Ще получите всичко на добра цена, а именно:

 • Смяна на радиатори;
 • Намиране и премахване на течове;
 • Смяна на водомери;
 • Смяна на щрангове;
 • Други водопроводни услуги.
VIKHELP е мястото, на което определено трябва да се доверите винаги когато има някакъв проблем с водопроводната система. Без значение доколко сериозен е той, Вие трябва да получите перфектна услуга на добра цена, която да бъде изпълнена и в максимално кратки срокове! Екипът на тази фирма ще Ви очарова със страхотни резултати, на каквито дори не сте се и надявали. Но най-добре сами се уверете в думите ни, заявявайки ВиК услугата, от която най-много се нуждаете в този момент… Всеки вид водопроводна услуга трябва да бъде извършвана под зоркия поглед на опитен специалист, който добре познава материята и знае как да подходи в различните ситуации. Тук искаме да вметнем, че не е много добра идея сами да започвате и провеждате ВиК ремонта, тъй като не се знае дали това няма да доведе до обратен ефект – влошаване на ситуацията. Изберете умния начин да отстраните всяка една водопроводна неизправност, или с други думи – насочете се към фирма VIKHELP София и гамата услуги, които ще намерите там!

Смяна на водомер – чест повод да се обърнем към ВиК специалист Много често се налага да подменим стария водомер с нов и по-добре работещ. Но преди да пристъпим към този вид ремонтна дейност, трябва да сме запознати с някои основни факти, отнасящи се към поддръжката и функциите на водомера:

 1. Съществуват два вида водомери: индивидуални и общи;
 2. Водомерите се отчитат от инкасатори;
 3. Водомерите се монтират на места като баня, тоалетна и кухня;
 4. Когато биват забелязани нередности с водомера, абонатът трябва да подаде писмено заявление за проверка.
Ние, като абонати на ВиК, трябва да се отнасяме отговорно към техническото състояние на водомера. Длъжни сме да спазваме правилата за неговото ползване, или с други думи:

 • Да използваме водомера си само и единствено по предназначение;
 • Да осигуряваме изправността му;
 • Да не използване водомер без знак за одобрение;
 • Да пазим целостта на пломбите;
 • Да предоставим достъп да длъжностните лица до водомера;
 • Да следим за изпълнението на предписанията.
А когато дойде време за смяна на водомери София, да се обърнем към надеждна ВиК фирма, с чиято помощ да извършим този вид ремонт. Кога е добре да сменим водомера Индивидуалните водомери са онези, които се намират в частния имот. Те са изцяло наша отговорност, като тяхната поддръжка, ремонт и подмяна, трябва да са обект на нашето повишено внимание. Има някои ситуации, които сочат, че е време да се заемем с подмяната на водомера в дома ни. Добре е да сме подробно запознати с всяка една от тях, без неглижираме нето един от наличните „симптоми“, че водомерът не функционира правилно. Задължително трябва да смените водомера, когато:

 • Е налице видима повреда;
 • Потреблението на вода е завишено;
 • Потреблението на вода е занижено.
Наред с това, се подгответе и за периодични проверки от страна на вещите лица през определени интервали от време:

 • На всеки 10 години за сметка на абоната;
 • След извършен ремонт;
 • При нарушение на пломбата;
 • По желание на оператора.
В какво се състои смяната на водомер Стигнахме и до същинската част от днешната тема – монтажа и демонтажа на водомера. Ясно е, че този вид ВиК ремонтна дейност няма как да бъде извършена от абоната. Тя трябва да бъде започната и финализирана от професионална фирма, занимаваща се с всякакъв вид водопроводни дейности, включително и смяна на водомери. А тя от своя страна се състои в следните няколко стъпки:

Стъпки при смяна на водомер

 1. Демонтаж;

Демонтиране на стария водомер;

 1. Монтаж;

Монтиране на новия водомер, който е с високо качество;

 1. Поставяне на пломба;

Пломба на Софийска вода;

 1. Узаконяване;

Узаконяване на монтирания водомер според това дали е за топла или студена вода;

 1. Документация;

Издаване на необходимите документи;

 1. Гаранция.

Издаване на 3-годишна гаранция и живот на водомера в срок до 10 години.


VIKHELP ще изпълни всички от гореизброените стъпки, всяка една от които е важна и решаваща за отличния резултат. Правилното функциониране на водомера е от първостепенно значение за коректното отчитане на вода всеки месец. Доверете се на най-големите специалисти в областта на ВиК услугите в София, без да си губите времето в търсене на други фирми. Вече имате добро решение пред себе си! Полезни съвети Много от абонатите задават въпроси, свързани с отчитането на индивидуалния водомер. Ако не е осигурен достъп на инкасатора до водомера, ще ни се наложи самите ние да засечем цифрите, от които зависи и колко вода ще платим в края на месеца. Но доста от нас си нямат и идея как точно се прави това, затова вижте съветите по-долу, които ще Ви помогнат да подадете правилен самоотчет:

 • Черните цифри индикират кубическите метри, докато червените стрелки – литрите;
 • При изчислението на сметката Ви се взимат предвид само куб. метри.
В случай, че не сте много сигурни как да боравите с изписаните цифри, по-добре не правете нищо, а изчакайте служителят на ВиК да направи засичането. Така ще сте сигурни, че няма да бъдат допуснати грешки, а Вие от своя страна ще платите коректна сметка за вода в края на отчетния период!

снимка: pixabay.com
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.