"Смъртоносен противник", или как Джерард Бътлър срути цяла Филаделфия

Pinterest LinkedIn +

"Те убиха жена му и дъщеря му. Единственото, което искаше, бе справедливост".

Логично бе, че в чакания с толкова нетърпение нов филм на Ф.Гари Грей ("Кървав прах", "Италианската афера") основният движещ мотив на сюжета ще е именно отмъщението. 

В крайния резултат обаче е повече от видно, че дори и с подобни библейски прийоми не бива да се прекалява.

За незапознатите с историята, Бътлър играе порядъчен гражданин, чиято съпруга и дъщеричка са зверски убити от двама садистични взломаджии.

Защо точно се случва това и доколко реалистично е никой не се опитва да обясни, но за сметка на това още в самото начало на лентата, се наглеждаме на сцени, каквито не сме гледали и в повечето филми на Тарантино.

Насилниците са заловени, но прокурорът по делото (Джейми Фокс) е циничен кариерист и за да навърже поредния успех, сключва сделка с единия от тях в замяна на свидетелски показания. Това логично няма как да се хареса на Бътлър, който решава, че е предаден от системата и трябва да раздаде собствено правосъдие.

Идеята е добра, но за съжаление не се намира кой да я реализира като нещо повече от екшън, насочен само и единствено към масовата публика.

Вместо морални дилеми и психологизъм в характерите на главните герои, което би било безспорно ход напред, наблюдаваме как се взривяват коли, хвърчат глави, режат крайници. 

Основният мотив на Бътлър "око за око, зъб за зъб" на всяка цена и срещу всеки пък изглежда не съвсем на място.

Филмът може би щеше да е хит, ако беше попаднал в ръцете на режисьор като Майкъл Ман например. В настоящия случай след края надделява неудовлетворението, особено след абсолютно нелогичния финал.

И ако трябва да дадем оценка на "Смъртоносен противник" тя ще е, че си заслужава да изгледате първите и последните 10 минути от него. Всичко останало е просто пълнеж по холивудски... 

Автор: Митко Попов

Повече информация за филма >>

Сподели.