Смартфоните ще заменят стандартния ключ за колата

Pinterest LinkedIn +

Вече доста производители на автомобили предлагат мобилни приложения, които контактуват с техните модели. Сега някои от водещите производители и ИТ компании работят заедно по единен стандарт за дигитален ключ, който да замени традиционните ключове за кола, съобщава консорциумът Car Connectivity (CCC).

В консорциума членуват множество компании като Apple, LG, Panasonic, Samsung, Qualcomm, BMW, Audi, General Motors, Volkswagen, Continental и други. Те са направили обща спецификация за т.нар Digital Key Release. Спецификацията е достъпна за всички членове на организацията и цели да въведе единен стандарт за дигиталния ключ.

Той използва NFC чипа в смартфона. Чрез него и специално приложение, притежателите на смартфони и съвместими автомобили ще могат да отключват и заключват колите си, да включват двигателя и др. Предвижда се да има и опция за "споделяне" на колата, т.е. тя да може да се шофира и от друг човек, например когато собственикът ѝ я даде на роднина или приятел.

За да се получи достъп до тези функции на дигиталния ключ, първо потребителят ще трябва да бъде идентифициран чрез системите за сигурност на смартофна. Например пръстов отпечатък, лицево разпознаване и др. Системата ще може да се използва и за управление на фирмен гараж с много автомобили, за компании за автомобили под наем и др.

CCC казва, че вече има доста голям интерес към дигиталния ключ. Толкова голям, че вече се работи по следващата версия, която ще предложи единен протокол и по-голяма съвместимост между устройствата и автомобилите. Следващата версия ще е готова през първото тримесечие на 2019 г.
Сподели.