Смартфоните: hi-tech killers от ново поколение

Pinterest LinkedIn +

Cisco наскоро обявиха, че спират производството и продажбите на популярната видео камера Flip. Ясно е, че днешните смартфони с HD камери донякъде са виновни за смъртта на Flip, но колко други продукта и услуги, дигитални или не, са изместени от големия и лош смартфон?!

MP3 плеърите

Кога беше последният път, когато носихте със себе си музикален плеър, който не може да върши един куп други неща?! Когато Apple пуснаха на пазара първия iPhone през 2007 г., края на играта беше ясен – мобилните аудио устройства, на които не можем да браузваме в мрежата или да играем докато чакаме в метрото, са пътник.

Портативните игрови конзоли

Конзоли като Nintendo 3DS, Nintendo DS и the Sony PSP все още се продават добре, но въпросните джаджи изглеждат като реликви от времето, когато мобилните телефони служеха само за разговори. За мобилните платформи като iOS и Android има хиляди игри, а смартфони като LG Thrill и HTC EVO 3D обещават да изместят съвсем конзолите от мобилния ни живот.

Компактните фотоапарати

В момента повечето нови компактни апарати правят по-добри снимки от смартфоните. Не е далеч моментът обаче, когато скромните камерки в телефоните ще настигнат фотоапаратите и ще ги пратят да прашасват в килера.

Персоналните видео плеъри

Спомняте ли си персоналните плеъри на Archos? Ами iPod Video 5th Generation? Всички те са направени за гледане на видео и слушане на музика, две функции, които мигрираха към смартфона. Освен това, устройства като HTC ThunderBolt, с 4-инчови или по-големи екрани с висока резолюция стават все по-популярни, заковавайки последния пирон в ковчега на портативния видео плеър.

Диктофоните


Още едно устройство, за което трябва да предвидите отделен джоб. В момента има доста евтини диктофони на цени под 100 лв. от марки като Sony и Olympus, но ако имате смартфон с Android, в комбинация с безплатно приложение като RecForge Free, или iPhone с Voice Record ($2), въпросните устройства са просто безсмислени.

GPS навигации

Мобилните устройства за навигация от големи производители като Garmin, Magellan и TomTom стават все по-добри и по-евтини, но смартфоните с вграден GPS предоставят подобна функционалност. Интересното е, че самите производители на GPS устройства предлагат приложения за мобилните плалтформи като StreetPilot на Garmin.

PDA

Помните ли PalmPilot? То организира контактите ви! Има и to-do списък! Проследява разходите ви! PDA устройствата бяха доста полезни, когато 20-килограмовите CRT монитори затискаха всяко бюро. Но от както през 2001 г. в мобилните телефони започнаха да се имплементират същите функции, стана ясно, че дните на "дигиталните асистенти" са преброени.

Ръчния часовник

Колко често виждате младеж да носи часовник по необходимост, вместо като моден аксесоар. Вероятно почти никога. Това обаче, може да се промени, особено в някои кръгове от хора. Sony представиха Android-базиран ръчен часовник през 2010 година, а сръчни техничари успяха да превърнат последния iPod Nano в ръчен часовник.

Хартиените пътни карти


Притежателят на смартфон може и да разтвори пътна карта някой път, но само в краен случай. Мобилни приложения от Google, MapQuest, и Bing предоставят упътвания, сателитни изображения и инструменти за търсене, с които хартията не може да се състезава. Все пак е добра идея човек да си пази една карта под ръка. За всеки случай.

Телефонният разговор

За това не е виновен само смарфонът, но е един от главните помагачи. Като изключим близките и семейството ви едва ли има някой, на който искате да се обаждате по телефона. Или още по-лошо – да ви се обадят. Не е ли странно и грубо някой да иска вниманието ви незабавно, ако не е нещо спешно? Просто така, без предупредителен имейл? Иронията е в това, че ги наричаме смартфони, но все по-рядко ги ползваме за телефони.

Сподели.