Смартфонът S2 - Lenovo стъпва на пазара за Android телефони

Pinterest LinkedIn +

Една от изненадите на изложението Consumer Electronics Show (CES) 2012, което се проведе между 9 и 13 януари в Лас Вегас, бе факта, че "Lenovo навлизат на пазара за смартфони". Макар, че тази новина не се класира точно в графата "голяма изненада", а е по-скоро с таг "любопитно", все пак е пример за нещо неочаквано.

Анонсираният модел, наречен скромно S2, ще бъде първата стъпка на компанията, която е вторият по големина PC производител в света, на този маркетингов сегмент.

Една от най-силните страни на новия смартфон е усъвършенстваната система за сигурност, предотвратяваща кражба на лични данни и включваща специален алгоритъм за защита обмена на SMS съобщения.

Lenovo са се постарали да придадат на S2 поне външна индивидуалност и да го откроят на фона на огромната маса Android телефони, предлагани днес на пазара. Апаратът е с тънък корпус, характерен със заоблени и изчистени форми, както и с голям и ярък 3.8-инчов дисплей.

Колеги, имали шанса да тестват за кратко S2 в рамките на прес анонса, твърдят, че въпреки сравнително скромната му по днешните стандарти резолюция от 800 х 400 пиксела, той по нищо не отстъпва на лидерите в този клас.

Платформата, на която са заложили Lenovo, е добре познатата ни Qualcomm Snapdragon – двуядрен процесор на 1.4 GHz. S2 ще се предлага в две версии – с 8 или 16 GB флаш памет за съхранение на данни и респективно 512 MВ или 1 GB RAM.

Смартфонът разполага и с две камери – фронтална с резолюция 0.3 МР (VGA) за видео разговори и тилова – 8MP, която вероятно ще е с възможности за HD видео заснемане (макар, че детайли за това липсват).

Освен уникалната система за защита на лична информация, телефонът ще идва и с интересно приложение за cloud синхронизация на снимки, музика и други данни с всички устройства с марката Lenovo.

Малко разочароващо, S2 ще се предлага с Android 2.3 (Ginngerbread), а не с новата 4.0 версия (Ice Cream Sandwich). За сметка на това, апаратът може да се похвали с някои уникални софтуерни добавки, разработени от Lenovo специално за С2. Благодарение на тях, стартовият екран на телефона е много изчистен и предлага опция за "закачване" (pin) на най-често използваните приложения с цел по-бърз достъп до тях.

Засега компанията не казва нищо по отношение на цената или датата за евентуален пазарен дебют на телефона при все, че на китайския пазар моделът ще започне да се предлага почти веднага след официалната му премиера.


Сподели.