Слух: PlayStation 4 излиза по Коледа на 2013 г. с CPU и GPU от AMD

Pinterest LinkedIn +

Следващото поколение домашна конзола на Sony, или иначе казано наследникът на PlayStation 3, носи кодовото название Orbis и ще се появи на паазар по Коледа на 2013 г.

Тази информация, както и още детайли около характеристиките на PS4, бяха разрпространени от Kotaku в публикация, цитираща неназовани сигурни източници.

Според същите новата конзола, с която Sony ще конкурират следващия Xbox, носещ кодовото название Durango, ще бъде захранвана от AMD x64 CPU. Графичният й процес също ще бъде произведен от AMD и ще бъде от тазгодишните Radeon Southern Islands серии (отговорът на AMD на GeForce 600 сериите на Nvidia), благодарение на което PS4 ще поддържа максимална резолюция от 4096x2160 / 1080p при 3D игри.

Същите източници твърдят, че наличните PS3 заглавия няма да бъдат съвместими с новата конзола и нещо повече – тя ще бъде снабдена с ефективна pre-owned технология, насочена срещу пиратските практики. Тя ще детектва опитите за инсталиране на игра "втора ръка", независимо дали това се прави от Blu-ray или файл.

По този начин Sony ще отстояват политиката си всяко закупено копие от PS игра да бъде "заключено" към един единствен PSN акаунт. Новата система ще ограничава изиграването на игри, прехвърлени от един собственик на друг, до trial mode, след което потребителите ще трябва да заплатят съответната цена, за да изиграят пълните им версии.

Според слуховете, Microsoft също разработват подобна система за следващата Xbox, която се очаква на пазара по същото време.

Няколко думи и за кодовото име на следващия PS. Думата Orbis идва от латински и означава кръг, кръговрат и орбита. Като се има предвид, че името на новия портативен PlayStation – Vita, означава "живот", то свързани заедно, имената на двете конзоли символизират "Кръговратът на живота", изтъкват Kotaku.

Що се отнася до избора на Sony да работят с AMD, този слух намира известно потвърждение в публикацията на Forbes от февруари т. г., твърдяща, че японската корпорация и вторият най-голям производител на микропроцесори в света си сътрудничат по секретен проект.

PlayStation 3 излезе на японския пазар през ноември 2006 г. и скоро след това бе разпространена глобално. Нейните CPU и GPU са съответно Cell на STI и RSX Reality Synthesizer на Nvidia. По данни на Sony от края на 2011 г., от конзолата са изкупени 62 млн. бройки в цял свят.

През април 2011 г. компанията стана жертва на най-масираната хакерска атака, която доведе до пълното спиране на PlayStation Network и други сервизи на Sony за близо месец.

Сподели.