Слави отново аут от програмата, свободата на словото - мираж

Pinterest LinkedIn +

Предвиденият за тази вечер епизод на "Шоуто на Слави" няма да бъде излъчен "поради несъответствие на съдържанието му със стандартите за редакционно съдържание", обявиха от bTV. Според официалното съобщение на медията по случая "представянето на едностранна позиция противоречи на етичните стандарти и на добросъвестнотта".

Шоуменът реагира светкавично с кратко писмо, изпратено до медиите, в което се казва:

"Уважаеми колеги журналисти,

тази вечер моето шоу беше спряно. Беше спряно отново. Този път причината е следната: на гости ми беше разследващият журналист от Нова телевизия Васил Иванов. В предаването той разкри изключително гнусни и скандални случаи на цензура и корупция, подкрепени с факти и записи. Тъй като предаването е на запис, още преди това получих писмо от мениджмънта на БиТиВи да не интервюирам Васил Иванов.

Аз не се съобразих с това искане. Реализирах предаването, защото смятам, че истината и моралът са по-важни от всичко. Интервюирах Васил Иванов, след това получих отново писмо от БиТиВи, в което те искат да махна интервюто. Аз отново не се съгласих и предаването беше спряно.

За да научите цялата истина, заповядайте утре на нашата пресконференция, на която ще присъства и Васил Иванов. Часът и мястото ще ви съобщим допълнително.

Вярвам, че истината и свободата на словото са важни не само за нас, а и за вас."

Вместо любопитното интервю с Васил Иванов тази вечер зрителите на bTV гледат конкурс за избор на партньорка на г-н Андреев, декориран с коледна украса.

На фона на зачестилите напоследък сигнали за липса на реална свобода на словото обаче се появиха и журналисти, които публично отрекоха обвиненията в цензура. Генка Шекерова заяви директно, че "цензура няма", а Миролюба Бенатова обясни в социалните мрежи: "Забравихте ли другата гледна точка, колеги и "доброжелатели"?... Пиша това по повод безкритичното разпространяване на поста на Васил Иванов срещу Дарина Сарелска. Публикувам позицията на Нова ТВ по казуса и съм солидарна с изразеното и потвърдено доверие към ръководството на Новините".

Сподели.