Васил Иванов напусна Нова ТВ заради "системна цензура"

Pinterest LinkedIn +

Едно от емблематичните лица на Нова телевизия - разследващият журналист Васил Иванов - реши да напусне медията по собствено желание заради системна цензура, налагана му през последната година.

Той сподели това чрез пост в социалната мрежа Facebook.

"Днес напуснах Нова телевизия след 14 години работа там. Тръгвам си заради системна цензура, налагана през последната година от страна на директора на "Новини и актуални предавания" - Дарина Сарелска. Подробности и доказателства гледайте довечера в "Шоуто на Слави" - 22.30."

От Нова Броудкастинг Груп побързаха да отговорят:

"NOVA има пълно доверие в редакционната политика, следвана от разследващите журналисти. В последните 5 години в NOVA работи обособен екип от разследващи журналисти, носители на множество награди и автори на редица силни журналистически материали, разобличаващи злоупотреби във всички сфери и нива на публичния живот, като например: финансирането на автобусните спирки в София, обществените поръчки в Агенцията за бежанците, финансирането на предизборната кампания на президента Румен Радев, ефективността на системата за неотложна помощ в София, скандала с обществена поръчка в Неделино за фиктивни ремонти на детска градина и др.

NOVA се гордее с всички тези постижения, както и с работата на своя водещ новинарски екип, ръководен от Дарина Сарелска, чийто професионализъм и опит допринасят за успеха и авторитета на медията. NOVA има пълно доверие в редакционната политика, следвана от разследващите журналисти, под ръководството на мениджмънта на отдел "Новини и 
актуални предавания"."

Темата за липсата на реална свобода на словото в българските медии стана особено актуална през последните месеци. Наскоро друго телевизионно лице - Венета Райкова - избухна също през Facebook, че "страх и цензура са сковали медиите и хората, които работят там", а преди броени дни един заснет епизод от "Шоуто на Слави" не беше излъчен по конкурентната телевизия bTV. По този повод водещият Слави Трифонов даде специална пресконференция, на която заяви:

"Става дума за цензура. В предаването ни нямаше нищо по-различно. Прочитаме писмото за референдума, пускаме химна, следва актьорската вечер. Предаването ми беше спряно с едно писмо. Това е цензура".

Сподели.