"Слънчево" – смешно-тъжен поглед към реалността

Pinterest LinkedIn +

Понякога колкото и да ни се иска да погледнем на нещата от слънчевата им страна, облаците на не особено светлата действителност засенчват позитивизма ни. "Слънчево" е филм на сценариста и режисьор Илия Костов, в който се преплитат няколко смешно-тъжни и на моменти стряскащо реалистични истории.

Едно село остава на дъното на язовир. История, която не е прецедент в нашата страна. Населените места, обезлюдени и превърнати във водоеми, са доста. Построяването на язовир от една страна подобрява бита на хората, но от друга разрушава или поне променя живота им завинаги. 

В "Слънчево" става дума за едно конкретно село - Запалня, което не съществува отдавна. На негово място се намира язовир "Жребчево". Иронията, която се прокрадва в смяната на името на селото, прекръстено на Слънчево, е съществена част от целия филм.

В основата на сюжета, в който са преплетени няколко истории, е църквата на някогашното село, която единствена оцелява. При това не изцяло. Понякога над водата на язовира се подава само малка част от нея, друг път "изплува" цялата, в средата на малък остров. Тя, както и местният свещеник, който понякога я прекадява, на пръв поглед са всичко, което напомня за някогашното село.

Ролята на свещеника е поверена на Досьо Досев (Подгряване на вчерашния обед). Негова е идеята да събере наследниците на потъналото село. В "Слънчево" се преплитат историите на няколко от тях.

Разпръснати по света, с различни проблеми, повече или по-малко свързани с корените си и преминаващи през не съвсем слънчеви периоди в живота си. Пътищата им се пресичат многократно, макар и само за миг, за да се съберат накрая отново там, откъдето (поне до известна степен) е започнало всичко - в Слънчево.

Роберт Янакиев, когото повечето от вас вероятно са гледали в сериалите "Под прикритие" и "Недадените", е в ролята на самонадеян хирург, който се опитва да развива и политическа кариера. Една лекарска грешка успява да обърка сериозно подредения му живот и да го накара да преосмисли много неща.

Друга от главните роли е поверена на Лилия Маравиля, позната на киноманите с ролята си в Love.net. Този път тя се превъплъщава в образа на известна българска журналистка, която отразява събитията в Афганистан. В желанието си да открие човек, помогнал на семейството й в миналото, тя попада в плен на местни разбойници. Тази част от сюжета наистина е снимана в Афганистан.

Към актьорския състав на "Слънчево" се присъединяват и тенорът от Националния музикален театър Богомил Спиров и Велизар Величков-Визо (Домашен арест).

Един от основните свързващи елементи между отделните истории във филма е Слънчево, другият - персонажът на Илия Костов, който е не само сценарист и режисьор на лентата, но се появява и в малка роля. Повечето от вас вероятно свързват режисьора с работата му над филми като "Мадам Бовари от Сливен" и "Време за жени".

"Слънчево" е от онези филми, които успяват едновременно да ни разсмеят и да ни натъжат. Опит да се погледне от смешната страна на тъжната действителност, твърде реалистичен и откровен в някои отношения, в други - не толкова. Но със сигурност филм, който ще задържи вниманието ви.

Лентата е отличена със специалната награда на журито на миналогодишното издание на фестивала "Любовта е лудост" във Варна.

Сподели.