Скорсезе и Ди Каприо в преследване на златни статуетки

Pinterest LinkedIn +

Всичко, до което се докосва 63-годишният режисьор Мартин Скорсезе, се превръща в скъпоценност. Или това поне важи за хората около него. Чрез роли в култови творби на Скорсезе с награди “Оскар” се окичиха много големи актьори – Робърт Де Ниро, Лайза Минели, Пол Нюман, Джо Пеши, Шарън Стоун.

Името на режисьора се свързва с т. нар. “нова американска вълна в киното”. Тя поведе началото си от края на 60-те години. Тогава режисьори като Франсис Форд Копола, Джордж Лукас, Стивън Спилбърг и Мартин Скорсезе си поставиха нова цел – не само да привлекат зрители в салоните, но и да постигнат истинска симбиоза между публиката и киното. Скорсезе го направи – с невероятните си творби, станали емблематични за съвременното киноизкуство.

За всичките години работа на снимачната площадка режисьорът има 6 номинации за “Оскар”. Невероятен е фактът, че през цялата си кариера Скорсезе не е печелил нито веднъж престижната награда, връчвана от Американската филмова академия.

Преди три десетилетия режисьорът откри своя актьор в лицето на младия Робърт Де Ниро. Двамата направиха заедно 8 филма –  “Лоши улици”, “Шофьор на такси”, “Ню Йорк, Ню Йорк” “Разяреният бик”, “Кралят на комедията”. “Добри момчета”, “Нос Страх” и “Казино”. Днес Мартин Скорсезе има нов любимец – 31-годишният Леонардо Ди Каприо. Скорсезе режисира Лео в “Бандите на Ню Йорк” (2002) и “Авиаторът” (2004). “Бандите на Ню Йорк” постигна трагичен рекорд – филмът имаше 10 номинации “Оскар” и не спечели нито една от тях. “Авиаторът” се сдоби с 5 златни статуетки (от 11 номинации), но режисьорът и главният актьор си останаха само с номинациите.

Днес Мартин Скорсезе и Леонардо Ди Каприо отново работят заедно. В Холивуд се оформи нов тандем. Новите проекти, в които се подвизават двамата, са “The Departed” (“Покойникът”) и “The Rise Of Theodore Roosevelt” (“Възходът на Теодор Рузвелт”). Според критиката и двата филма имат потенциала да се превърнат в сериозни фаворити за спечелване на златни статуетки през следващата година.

В  “The Departed” главните роли изпълняват Леонардо Ди Каприо, Джак Никълсън, Марк Уолбърг, Мат Деймън и Алек Болдуин. “The Departed” ще излезе на голям екран с премиера през 2006 г. Продуценти на филма са “Warner Bros”. Продукцията на Мартин Скорсезе представлява римейк на хитовата лента от Хонг Конг, заснета през 2002 г. Историята проследява сблъсъка между полицията на Масачузетс и ирландско-американска банда. Обигран гангстер има за задача да проникне като шпионин в полицейските среди. В същото време на млад полицай е възложено да се превърне в един от гангстерите, които се подвизават в Масачузетс. Играта на котка и мишка започва... И двамата са професионалисти, но работят за различни каузи. Какъв ще е резултатът, когато пътищата им се пресекат?

“Възходът на Теодор Рузвелт” е проект на компанията “Paramount Pictures”. Филмовата компания откупи правата над биографичната книга “The Rise Of Theodore Roosevelt” на Едмънд Морис (носител на литературната награда “Пулицър”). Самите Скорсезе и Ди Каприо са продуценти на филма, който също се очаква да излезе в края на 2006 г.

Лентата има биографична насоченост, което отдавна се е превърнало в запазена марка на Скорсезе. Проектът разказва за най-успешните години на президента Рузвелт и проследява победният му поход от обикновен политик в Ню Йорк до президент в Белия дом. Скорсезе има идеята да обрисува в творбата си  как един страдащ от астма човек съумява да преодолее терзанията си и да се превърне в дързък завоевател на Латинска Америка.

Най-голямата мечта на Скорсезе днес продължава да бъде завоюването на “Оскар”. Въпреки че в последните години доста актьори и режисьори обвиниха в пошлост Американската филмова академия и разкритикуваха остро церемонията по връчването на престижните призове, за Скорсезе златната статуетка си остава най-голямото признание за един кинотворец. Някои критици с усмивка заявяват, че ако това се случи, ако Скорсезе някога сбъдне мечтата си и бъде удостоен с наградата, ентусиазмът му ще секне. Но Робърт Де Ниро и Леонардо ди Каприо са единодушни: “Тя е неговото вдъхновение!”


 

Сподели.