Скорост: най-скъпите златни автомобили на света

Pinterest LinkedIn +

Какво разбират в Русия и арабските страни под ДДС? Движима добавена стойност или иначе казано - автомобили, които буквално струват теглото си в злато.

Някои автомобили са толкова редки и скъпи, че цената им е винаги ориентировъчна, тъй като се определя на търгове. Собствениците на други, вероятно по сантиментални причини, много държат на тях и не биха се разделили с возилото си, каквато и пачка да им развеете под носа.

Трети обаче, за които ще стане дума по-долу, съчетават ексклузивността на колите си с една практика, която ги прави по-скъпи от златото. Сред тях има както свирепи парвенюта, така и хора от благородно потекло, повечето от които не са имали щастието да се родят в Европа и следователно са израснали в среда, в която се цени всичко скъпо и лъскаво. Кич, показност или капиталовложение - преценете сами. 

Porsche-то 911Turbo Cabrio на снимката принадлежи на руски олигарх (обърнете внимание на номера) и е покрито с 18 килограма златни плочки, върху които има филигранни инкрустации, плод на творческия гений на студиото Visualis. Басираме се, че гавазите на господина стоят неотлъчно около автомобила му дори на охраняеми паркинги - тази кола е истинска златна скулптура и то с "неприятното" свойство да вдига 304 км/ч., първите сто от които за 3.8 сек.

На принципа “Видяла жабата, че коват вола... ”  друг московски паричко е сътворил забележително BMW M5, което благодарение на мощността си от 507 к.с. изобщо не се затруднява с допълнителните кюлчета, разстлани върху купето му. Особено нощем гледката действително впечатлява.

По-интересна е ситуацията при този Aston Martin DB7, създаден за истински италиански принц – сеньор Франческо Русполи през 2007-ма. На шестима майстори от лондонската фирма за специални поръчки Alchemist им отнело повече от месец да обезобразят класическите линии на купето с богат слой злато, тънък платинен филм и седем диаманта в интериора. Целият проект, посветен на Джеймс Бонд (на кого другиго, всъщност?) скоро омръзнал на сеньор Франческо и бил обявен за продажба срещу смехотворната цена от $ 140 000.

Истинската  Мека, ако можем да се изразим така, на позлатените автомобили обаче е Дубай. Лишени в еднаква степен както от парични затруднения, така и от елементарен вкус, местните шейхове и емири налитат предимно на Mercedes (независимо дали по-народният С 63 AMG или суперкара SLR Mclaren), но така също на Bentley Continental GT, Lamborghini и тунинговани зверюги като Porsche Techart Magnum или на автомобили, които и със златото, и без него са истински бижута - например Ferrari Enzo.

Не е пощаден дори старият (тоест, чисто нов) аристократ Rolls Royce Phantom Drophead: наистина, в случая е използвана боя със златен прах, не цялостно позлатяване, но ефектът отново е Wow! Зависи с каква интонация ще го произнесете...

Идеалната илюстрация на поговорката, че вкус другар няма обаче, произхожда от Швейцария и се нарича SLR Mclaren 999 Red Gold Dream. Излязло от работилницата на г-н Ули Анликер, това кощунство е продадено в... познайте къде - Дубай, и дори не искаме да предполагаме за каква цена, след като само позлатяването и тунинга са на стойност 3.7 млн. евро.

Всичко, в което може да се набута злато - червената боя, джантите, интериора, аеродинамичните елементи - носи щемпела “24 карата” и струва заедно с труда близо 5.5 милиона швейцарски франка. А след като споменахме тази цифра, представете си за колко повече става дума, когато подобен проект засяга Bugatti Veyron.   

Дали с цел да икономисат, или да зарадват гаджетата си, но супербогатите хора по света не позлатяват единствено и само премиум-возила. Обект на такова мило отношение са и мъници от типа на Fiat 500, както и съвсем непрестижни марки среден клас като иранският Samand LX.

С нетърпение чакаме някой да се сети за  добрия стар Trabant - злато върху дуропласт ни се струва неочаквано добра комбинация.

Сподели.