Скандалният китайски дисидент Ai Weiwei пробива Желязната завеса с метъл албум

Pinterest LinkedIn +

Китайският художник, скулптор, архитект и автор на модерни инсталации Ай Вейвей (Ai Weiwei), известен още и като дисидент и отявлен политически, социален и културен критик, ще разкаже за премеждията си през последните години в нов албум в хеви метъл стил.

През 2011 г. Вейвей оглави класацията за най-влиятелни личности в съвременното изкуство на изданието Art Review. Същата година той беше вкаран в затвора по обвинение в икономически престъпления, свързани с неплатени данъци.

Според самия Вейвей обаче истинската причина за арестуването му е неговата смелост да критикува китайското правителство. След излизането му от затвора властите забраниха на художника, работил като консултант при изграждането на Националния стадион в Пекин за Олимпиадата в Китай през 2008 г., да напуска страната.

Въпреки това творецът е решил да пробие Желязната завеса пеейки. Идеята да издаде албум дошла на 57-годишния китаец именно в затвора, където е бил принуждаван от надзирателите да пее, за да разсейва скуката зад решетките.

Албумът на Ай Вейвей, чието работно заглавие е "Божествена комедия", ще бъде разпространен в интернет в края на март 2013 г. и ще съдържа 9 композиции. Освен изпълнител художникът е автор и на текстовете, както и на обложката на албума, а музиката за метъл дебюта на Вейвей е написана от китайския рокаджия Цзосяо Цзучжо.

Името на Ай Вейвей нашумя по света малко преди арестуването му, когато беше обвинен в порнография заради снимка, на която художникът позира гол заедно с четири жени.

В негова подкрепа обаче се обявиха много хора по света, които, защитавайки тезата, че голотата не е порнография, лично позираха на групови тематични снимки.

За скандалния китаец се чу и наскоро, след като художникът публикува в YouTube клип, в който пародира мега хита Gangnam Style на друга звезда от Изтока - Psy.


Сподели.