Силвия Кристел, звездата от култовия еротичен филм Emmanuelle, почина

Pinterest LinkedIn +

Холандската актриса Силвия Кристел, изиграла култова роля в еротичния филм Emmanuelle през 1974 г., почина на 60 години след продължителна битка с рака.

"Тя почина през нощта в съня си", съобщи нейният агент Мариеке Верхарен в четвъртък.

Актрисата бе приета в болница през юли след прекаран инсулт. Тя води битка с рак на гърлото и белите дробове още от 2001 година, когато е диагностицирана като онкоболна. 

Успехът на филма Emmanuelle, който разказва историята на разкрепостена домакиня, довежда до цели 6 продължения и се излъчва в киното на Шанз-Елизе в продължение на 11 години.

Издаден през 1974 г., френският филм е един от първите еротични филми, които са показани в масовите кина.

Кристел си обяснява успеха на продукцията с променящите се закони за цензура на епохата.

Силвия Кристел е родена в Утрехт, в семейството на собственик на крайпътен ресторант. На 17 години започва кариерата си като модел, а на 21 вече е победителка в два конкурса за красота -  Miss TV Холандия и Miss TV Европа.

Кристел се снима в над 50 филма, но никой от тях не жъне същия успех. Тя прекарва и 7 години в Холивуд. След като напуска Америка, се мести в Южна Франция, където се отдава на изкуство.

Силвия Кристел има син от 
 от брака си с актьора и писател Хюго Клаус. Зад гърба си има още три неуспешни брака - с английския актьор  Ian McShane, кратък брак с американски бизнесмен, както и с филмовия продуцент Phillippe Blot. 

Тя има дълга връзка с белгийския радио продуцент Fred De Vree, която продължава до неговата смърт.

След като през 2001 година става ясно, че е болна, непрекъснатите битки довеждат до фаталния край на 17 октомври.

Агентът й не уточни дали актрисата е починала в болницата, или в дома си, но съобщи, че погребението ще се състои в тесен кръг.

Сподели.