Силвестър Сталоун VS Нова ТВ: кой прав, кой крив? Или какво му става на Рамбо... ?

Pinterest LinkedIn +

Когато през 2006 г. телевизионното шоу Dolce Vita на испанската медия Telecinco излъчи видео материал, на който прелестната Даниела Чикарели прави секс с партньор от мъжки пол на плажа на брега на Тарифа, разпространен впоследствие в интернет, бразилската знаменитост - модел, бивша водеща на MTV и бивша съпруга на Роналдо, успя да си издейства съдебна заповед, чрез която редица доставчици на интернет спряха достъпа на своите потребителите до YouTube. Временно. Съвсем скоро, съдът отмени решението си с аргумента, че никой не би трябвало да очаква и изисква уединение за действията си, щом ги извършва на обществен плаж.

Законодателството на всяка държава е различно и повечето големи европейски държави налагат известни рестрикции срещу дейността на папараците (понятието "папарак" произлиза от класическия филм La Dolce Vita на Федерико Феделини и е взаимствано от името на един от персонажите - фотографът Paparazzo, което, от своя страна, му е дадено от Фелини по смисъла на италианска диалектна дума, означаваща "досадният шум, издаван от жужащ комар"). В Норвегия или Германия, да речем, последните трябва да имат разрешение, за да заснемат желания обект.

В други обаче, законите са по-либерални (от гледна точка на папараците), в това число на Острова – едва ли Кейт Мос питае особено нежни чувства към фотографа, благодарение на когото целият свят научи за афинитета й към белия прашец. Заради няколкото снимки, разпространени светкавично от таблоидите, Мос бе низвергната от много от най-важните си работодатели. Временно, разбира се. 

Папараци са замесени и в смъртта на Лейди Даяна и Доди Ал Файед, които загинаха при катастрофа в Париж, Франция, опитвайки се да избягат от преследващите ги фотографи. Въпреки задържането на няколко души, нито един от тях не бе осъден.

Какво точно е записано в законодателството на Република България относно осъществяването и разпространението на фото и видео материали на лица и обекти без изрично съгласие, тепърва ще стане ясно на обикновения гражданин, в случай, че изпълнителният директор на "Ню Бояна Филм" Дейвид Варод, действително "предприеме законови действия спрямо Нова телевизия за накърняване доброто име и положителния професионален имидж на студиото" – намерение, което декларира писмено в отворено писмо да медиите от 3 октомври.

Защо започнахме със случая с Чикарели? Голяма част от снимките на първия The Expendables бяха осъществени именно в Бразилия, стартирайки в края на март 2009 г. в Рио де Жанейро. При пускане на търсене с ключови думи Sylvester Stallone Paparazzi YouTube връща близо 100 резултата (с уговорката, че много от тях изобщо не се отнасят до видео материали, заснети без знанието и съгласието на Сталоун), първия от които гласи Sylvester Stallone loves spending time with Paparazzi (Силвестър Сталоун обича да си прекарва времето с папараци).

Осмият от тях, Sylvester Stallone and Jason Statham filming The Expendables at Rio de Janeiro, както става ясно от заглавието му дори от незнаещите английски език, е свързан с The Expendables и първата снимачна площадка на продукцията – тази в Рио де Жанейро. Клипът е качен на 14.10.2009 г. от upapztv, и е излъчен в предаването или рубриката Pоparazzo, ако съдим по логото в ляво на екрана.

Има малко над 5400 посещения за изминалите почти две години. И включва аматьорски кадри от пристигането и настаняването на Слай и Джейсън Стейтъм в хотела им в Рио де Жанейро, от The Transporter 2 (Carga Explosiva 2, на португалски) и най-важното – от снимачния процес на The Expendables, включително няколко каскади и едно (раз)преобличане на Сталоун. Както и репортажа на Нова ТВ, въпросният е презентиран като "ексклузивен".

Материалът на Нова телевизия, който толкова силно разгневи г-н Варод и г-н Сталоун, също вече е в YouTube – качен е от потребител с никнейм Slyitalian2009 и до момента е генерирал скромните 999 импресии.

По какъв начин това, че "X" е заснел няколко неоторизирани кадъра с непрофесионална камера и съответно с доста лошо качество, което не позволява на зрителя да придобие реална представа за декорите и случващото се на снимачната площадка, е "злонамерено" и ще "накърни доброто име и положителния професионален имидж на "Ню Бояна Филм", е доста спорен въпрос.

Вярно, видеото бе излъчено в ефира на една от националните медии, но в същата емисия бе съобщено, че скачат цените на парното, топлата вода и найлоновите торбички (!), което, извинете, господа Сталоун и Варод, много повече вълнува средностатистическия зрител по нашите географски ширини.

Първият може би не знае, но вторият доста отдавна е ситуиран в България и би трябвало да е разбрал, че българинът благоговее преди всичко пред кебапчето, ракията и турските сериали, така че очакванията за отношение към личностите и делата им, граничещо със страхопочитание, е нереалистично.

Иначе казано – ако американският гражданин "X" не се е и замислил дали има или не правото да заснеме автопарка с Ферарита, заемащ част от "дворното място" в имението на Слай в Ел Ей и да пусне видео материала в YouTube, то защо Пешо, Сашо или Гошо, или може би Силвестър (молим НСИ да ни подаде информация за броя на българите, кръстени на римския папа, или по-скоро на същия този човек, който ни е толкова ядосан), който е член на Европейския съюз въпреки мизерната си заплата, да не може да стори същото?!

Авторът на материала не претендира за компетентност по отношение българското (или кое да е друго) наказателно право, няма близки, приятели или познати, работещи в Нова телевизия, и декларира симпатиите и уважението си към Дейвид Варод, служителите на Ню Бояна Филмс, Силвестър Сталоун и колегите му, ангажирани с реализацията на The Expendables 2.
Сподели.