Sigur Ros се завръщат с нов албум през май, виж новия им клип тук

Pinterest LinkedIn +

Шестият студиен албум на исландската ембиънт пост-рок банда Sigur Ros - Valtari, ще излезе на 29 май 2012 г. Дотогава ще сa изминали почти пълни четири години от появата на неговия предшествник, Með suð í eyrum við spilum endalaust, след която музикантите се посветиха на своите странични проекти.

Фронтменът на групата, Jónsi Birgisson, който е и неин кръстник (името Sigur Ros, означаващо роза на победата, идва от това на неговата сестра Sigurrós Elín), използва това време, за да запише и издаде своя дебютен солов албум - Go, а кийбордистът Kjartan Sveinsson също записа собствен проект, Credo, но все още не го е споделил със света.

През ноември Sigur Ros издадоха първото си концертно DVD – Inni, включващо концертни изпълнения на групата от Лондон, заснети от режисьора Vincent Morisset. Филмът бе показан предпремиерно на Венецианското Биенале през септември 2011 г., а освен на DVD, музиката от проекта бе издадена на CD.

В деня, в който анонсираха Valtari, музикантите от Sigur Ros издадоха пилотния сингъл от албума - Ekki Múkk, и съпътстващия го видеоклип. Парчето е с времетраене от близо 8 минути, което обяснява малкия брой тракове (идеите за част от които датират още от 2005 г.), включени във Valtari – всичко на всичко осем с лаконични исландски заглавия като Ég Anda, Varúð, Dauðalogn, Varðeldur, Fjögur Píanó и др.

Продуцент на записа е Jónsi Birgisson, чиято е песента, озвучаваща новата реклама на Sony Xperia, режисирана от Уес Андерсън. Басистът на групата, Georg Hólm, определя звученето на Valtari като "по-електронно от предишните ни албуми", но не и като "денс".

Sigur Ros планират да осъществят турне в подкрепа на Valtari, първите дати от което вече са известни. То ще стартира на 3 август от Канада и в края на същия месец ще се пренесе в Европа.


Сподели.