Sid Meiers’s Civilization IV

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Turn based strategy
Година: 2005
Системни изисквания: P4/AMD Athlon Ghz 1.2 GHz, 256 MB RAM (Win2k)/512 MB RAM XP 1.7 GB HDD, 128 MB video card DX 8
Производител/Издател: Firaxis

First rule – You rule!

В началото бе словото.То роди науката и РС – тата. Сид пък родил Sid Meiers’s Civilization, жанра и религията. Появиха се още две части ( логично Civ 2 i Civ 3), които аз и още стотици хиляди ще славим вовеки и ще държим отговорни за бягства от училище (гимназия, лекции), скандали със знайни и незнайни семейни,  за зачервените очи, пълни с геймърско безумие някъде около 4 сутринта. It’s bigger than life!

Сър Сид очевидно е успял да избяга от проклятието на 4-тата част – нещо, с което малко хора в бизнеса могат да се похвалят ( Don’t get me started!). Красиво, иновативно, с лек привкус на традиция – това ни е менюто за днес.

Кои сме и за какво се борим? Целта, my good emperor wannabes, e изконното желание на човек да контролира своего брата човека - ”Съгради ми и воювай за хилядолетни империи, щото иначе I will kick you in da nuts! “. Повеждате богоизбрания народ  (от Англия до Япония ) over the hills and far away като всеки от тях започва играта с определен лидер и бонус – повишена раждаемост, милитаристичен наклон, бързо генериране на култура... Гръбнакът на империята ще бъде системата от градове, които тепърва ще трябва да строите и да свързвате с мрежа от пътища и напоителни канали, за да има просперитет.

Пътищата да гепим света в строга, но справедлива желязна десница са няколко – ловка дипломация, културно превъзходство, с як напън да смажем другите нации чрез подкован войнишки ботуш – тип кубинка (или танкова верига – садисти такива!) ... Лошо няма: по – голямата част от общуването с чужди култури се прави посредством меч, щик и ракети – дерзайте.Чрез агресия може да се доберете до така желаните ресурси (желязо,петрол,коприна за копринено белъо ... ).Системата на битките е приятно разчупена и разнообразена. Единиците са много разнообразни и красиво анимирани. Всяко тяхно действие резонира в околната среда, подплашени птици излитат при появата им, движението им разлюлява дърветата, оръжията им могат да направят кратери в полето... Малки сладки подробности( 0х, Сид!)

Вече ви казах – словото роди науката. Пътят от каручките до компютрите е дълъг, но за сметка на това, труден. Техно-прогресът -  сгради, оръжия, религии и форми на управление, както и много други подаръци, ще получите само за ххх science points, обадете се сега и поръчайте, иначе рискувате на границите ви някой ден да потропа съседа в ситуация тип – “We got the guns, baby – we got the numbers.” Да се докопаш до технология е трудоемко и отнема време, но е кеф да се изрепчиш  на съседите със самураи или мускетари, да изненадаш  градове им с въздушен рейд...

Успехът във външната политика  (демек на фронта) обаче се корени в добруването на собствените ти граждани. За да няма бунтове и всичко да върви, те трябва да са сити, здрави, а хора на изкуството да ги забавляват. В църквите (джамиите, пагодите или зловещите побити камъни) поповете (или пък монасите от Шао Лин)  трябва да им промиват съзнанието с притчи колко хубав живот ги чака в отвъдното, ако редовно си казват молитвата и плащат данъците. Реши ще бъдеш ли бате Бойко, или ще наблегнеш на бизнеса с идеята да има свобода, щастие и кинти, много кинти (da spice must flow, you know!).

На тези, които вече са в религията, наречена Civilization – играйте със спокойно сърце, братя - не са осквернили храма ни, направили са го катедрала! А за тези, които тепърва ще имат удоволствието – “May the world be your playground”.

Официален сайт: http://www.2kgames.com/civ4/home.htm

Сподели.