Ще има ли изненади на CES 2012... и ако да, какви?

Pinterest LinkedIn +

Consumer Electronics Show (CES) 2012 ще се проведе между 9 и 13 януари в Лас Вегас. Тази година CES ще навърши точно 45 години - почти половин век, през който това гранд експо диктува модните тенденции в една от най-динамично развиващите се индустрии - високотехнологичната.

С всяко следващо издание, CES изненадва света с нещо ново. През 2011 година бяха Android таблетите. През 2010 година - 3D телевизорите с широк екран и четците за електронни книги. През 2009 година - нетбук мобилните компютри.

Какво да очакваме на CES 2012? Отговорът на този въпрос е колкото очевиден, толкова и труден, тъй като място за сюрпризи винаги има. 

Ето пет възможни технологии, които вероятно ще се борят за титлата The Best of CES 2012.

OLED

За дисплеите, които ще наследят популярните в момента LED, се говори отдавна, но досега въпреки очевидните си предимства (много по-ярки и естествени цветове, супер ниско време за реакция и значително по-компактни размери), пред масовото им навлизане на пазара стоеше една огромна пречка - цената.

За да получите някаква обща представа за какви цифри говорим, ще споменем само, че един от първите OLED модели - Sony XEL-1, с меко казано скромния по днешните стандарти диагонал от 11 инча, се предлагаше за около 2500 долара, преди компанията тихомълком да го спре от производство поради липса на пазарен интерес.

Това, разбира се, беше преди около две издания на CES, а две години са цяла ера в света на високите технологии. По всичко личи, че OLED дисплеите се готвят за скок през 2012 година и водещи корпорации като LG вече побързаха да смаят света с невероятни оферти. В Лас Вегас корейският гигант ще покаже най-големия OLED дисплей в света - 55 инчов телевизор с дебелина от 0.16 инча, тегло малко над 7 килограма и време за реакция на матрицата от 0.0001 милисекунди!

Ултрабуците

Това е сравнително нова концепция, налагана не от кой да е, а от Intel, за която вече писахме нееднократно. Говорим за ново поколение преносими компютри, вдъхновени от култовия MacBook Air на Apple - супер лек и тънък корпус, SSD дисково устройство и впечатляващо дълъг живот на батерията.

Редица водещи компании като Lenovo, Acer, Toshiba и Asus вече показаха свои ултрабук модели, но анализаторите очакват бум на този клас портативни системи именно през 2012 година.

Само в рамките на CES 2012 ще дебютират между 30 и 50 нови ултрабук системи от различни производители, а вероятно част от презентацията на президента и изпълнителен директор на Intel - Пол Отелини, ще е отделена именно на ултрабук концепцията в контекста на задаващата се генерация Intel Ivy Bridge Core процесори.

Смартфоните с четириядрени процесори

2012-а ще е годината на ултра производителни смартфон платформи като Nvidia Tegra 3 и Qualcomm Snapdragon S4 и в това няма никакво съмнение. Благодарение на тях, изчислителната мощ, която само до преди десетилетие се смяташе за върха на технологията, утре всеки ще може да носи в джоба си.

Първата вълна от новите мобилни телефони с четириядрени чипове се очаква през първото тримесечие на 2012-а, като до края на годината пазарният им дял вероятно ще е сравнително малък, но стабилно нарастващ - особено, ако и Apple се намесят със следващия iPhone 5 (за който също се очаква да разчита на процесор с четири ядра).

4K

Да, след като HD на практика вече е стандарт, време е за следващата логична стъпка напред. 4K е една от най-перспективните техногии в това отношение - тя позволява създаването на дисплеи с четири пъти по-висока резолюция от настоящия "златен" Full HD еталон (1920 х 1080 пиксела).

LG, например, възнамеряват да демонстрират 84-инчов прототип с 4К HD дисплей и опция за интернет връзка. Toshiba също работят върху подобен модел, но все още не са обявили официално, дали смятат да го покажат по време на CES 2012.

Ice Cream Sandwich

Таблетите с най-новата версия на Android вероятно ще доминират по време на CES 2012 и всички свързани с операционната система на Google компании ще се постараят да привлекат максимално внимание върху ICS в паузата до появата на новия iPad 3.

Интересно, разбира се, ще е да видим и таблетите с Windows 8, но дали това ще се случи и какво точно ще покажат Microsoft по време на своето последно участие в CES, предстои да видим.


Сподели.