Шерлок Холмс (Sherlock)

Pinterest LinkedIn +

Опитайте се да си представите как би изглеждал най-брилянтният дедуктивен ум в наши дни? Създателите на сериала "Шерлок Холмс" (Sherlock) Стивън Мофат (Steven Moffat) и Марк Гатис (Mark Gatiss) безспорно успяват да създадат един находчив, макар и доста странен, съвременен Шерлок Хомлс - точно толкова очарователен, колкото едноименния персонаж на сър Артър Конан Дойл (Arthur Conan Doyle).

Мъглив, мистериозен и едновременно с това притежаващ необяснима притегателна сила, Лондон е град с неповторима атмосфера и едва ли има по-подходящо място, на което бихте могли да ситуирате криминална история. Ако прибавим към лондонската мъгла няколко заплетени случая, гениален детектив, лекар, който да му помага, достатъчно интелигентен злодей и, разбира се, малко черен британски хумор, се получа един мини сериал, който определено си заслужава да му отделите внимание.  

Още с първия си сезон Sherlock спечели не само няколко награди BAFTA, но и огромен брой фенове. Освен на интересните сюжети, сериалът на BBC залага на силен актьорски състав начело с Бенедикт Къмбърбач (Benedict Cumberbatch) и Мартин Фрийман (Martin Freeman), и впечатляваща визия.

Идеята:

Ако сте почитатели на Sherlock, знаете, че не можете да очаквате нито фантастична трактовка на тема Шерлок Холмс като филмите на Гай Ричи (Guy Ritchie) Sherlock Holmes и Sherlock Holmes: A Game of Shadows, нито класическа като The Hound of the Baskervilles (1939 г.) на Сидни Ланфийлд - една от първите екранизации по роман на Конан Дойл. Ако все още не сте попадали на сериала, това, което можете да очаквате, е пренасяне на добре познатите персонажите - Шерлок Холмс, доктор Уотсън и Мориарти, в XXI век. Адресът, на който живее брилянтният детектив, е запазен - 221B Baker Street.

Идеята за създаването на съвременен Шерлок Холмс е на Марк Гатис (Mark Gatiss) и Стивън Мофат (Steven Moffat). Освен със съвместната си работа над хитовия сериал Doctor Who, двамата са добре познати на феновете на телевизията и киното и с други свои проекти.

Мофат е сценарист на The Adventures of Tintin на Стивън Спилбърг, а сценарият на епизода A Scandal In Belgravia донася на Мофат награда БАФТА. Гатис е известен не само с работата си като сценарист (A History of Horror with Mark Gatiss, The First Men in the Moon), но и с актьорските си умения (Match Point, Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit). В повечето случаи (Sherlock не прави изключение) той се снима във филмите и сериалите, на които е сценарист. Този път го виждаме в ролята на Майкфорд Холмс, брата на Шерлок.

Началото:

След като идеята за съвременен вариант на Шерлок Холмс на Гатис и Мофат, провокирана колкото от възхищението им към творбите на Артър Конан Дойл, толкова и от неодобрението към поредната им съвременна екранизация, привлича вниманието на BBC, през 2009 година е заснет шейсетминутен пилотен епизод, който впоследствие не е излъчен, но е включен в DVD изданието на първия сезон. Той се състои от три серии по деветдесет минути и стартира през юли 2010 г. Сериалът се радва на изключителен успех и е приет положително както от публиката, така и от критиката. Освен висок рейтинг и положителни ревюта, продукцията на BBC печели няколко награди БАФТА, както и номинации за Еми.

Героите и звездите

Шерлок Холмс (Sherlock Holmes)

Съвременният Шерлок Холмс доста се доближава до емблематичния персонаж на Конан Дойл - той е брилянтен, сдържан, умерено егоцентричен и напълно лишен от социални умения като такт и любезност, но способен да разгадае удивително точно човешкото поведение. Освен с уеб сайта си, посветен на дедукцията, Холмс се занимава и с разплитането на сложни криминални случаи. Дори си е измислил професия - единственият консултант детектив на света. И определено не му се отразява добре, когато му липсват предизвикателства.

Ролята е поверена на Бенедикт Къмбърбач (Benedict Cumberbatch), когото вероятно свързвате с ролите му в Atonement, шпионския трилър Tinker Tailor Soldier Spy и War Horse на Спилбърг.

Доктор Джон Уотсън (Doctor John Watson)

В романите на сър Артър Конан Дойл доктор Уотсън е ветеран от Втората англо-афганска война (1878–1880). Напълно логично в Sherlock Уотсън е военен лекар, завърнал се от мисия в Афганистан, след като е бил ранен. След срещата си с Холмс, той бързо открива ново призвание - да помага в разплитането на случаите, над които детективът работи. Въпреки че често се дразни от асоциалното поведение на Шерлок, той се възхищава от методите му на работа. И започва да пише блог, в който описва случаите им и който се радва на особена популярност.

В ролята на Уотсън е Мартин Фрийман (Martin Freeman). Добре познат на кинофеновете от хитовата романтична комедия Love Actually, The Hitchhiker's Guide to the Galaxy на Гарт Дженингс и What's Your Number?, британският актьор ще влезе в ролята на Билбо Бегинс в дългоочаквания The Hobbit: An Unexpected Journey на Питър Джаксън. Повечето от вас вероятно знаят, че предстоящият филм е най-скъпата кинопродукция, правена някога, както и че Фрийман и Къмбърбач си партнират не само в сериала, но и в The Hobbit.

Джим Мориарти (Jim Moriarty)

Мориарти е както в романите, така и в сериала, основният враг на Шерлок. Също брилянтен ум, но посветил енергията си на създаване на престъпления, а не на разкриването им. В ролята е Андрю Скот (Saving Private Ryan, Nora, Dead Bodies)

Майкфорд Холмс (Mycroft Holmes)

Марк Гатис е не само един от създателите на Sherlock, но и влиза в ролята на един от ключовите персонажи в поредицата - брата на Шерлок, Майкфорд. Липсата на топли чувства между двамата не пречи на Майкфорд, който работи за британското правителство, да се възползва от гениалността на брат си, за да елиминира заплахите за националната сигурност. И да го държи под око през останалото време - просто, за да е сигурен, че е добре.

Историята:

Sherlock е съвременна трактовка на образа на гениалния детектив от романите на сър Артър Конан Дойл - "Шерлок Холмс". Методите, които съвременният Шерлок използва, са същите, въпреки че средствата му са различни, а случаите му никога не са обикновени престъпления.

Любопитни факти:

Първият епизод на поредицата A Study in Pink е вдъхновен от романа на Конан Дойл A Study in Scarlet ("Етюд в червено"). Голяма част от епизодите са базирани на творбите на британския писател. Лесно бихте могли да направите връзка между тях и книгите. Първият епизод от втория сезон на сериала A Scandal in Belgravia е вдъхновен от A Scandal in Bohemia ("Скандал в Бохемия"), а вторият - The Hounds of Baskerville, от може би най-популярната и често екранизирана творба на Конан Дойл The Hound of the Baskervilles ("Баскервилското куче").

Сподели.