Шанс (Luck)

Pinterest LinkedIn +

Конни надбягвания – това е основната тема на новия телевизионен сериал - Luck, който HBO излъчи тази година. Зад сериала стои David Milch (Deadwood), който със съдействието на легендарния режисьор Майкъл Ман (Heat, The Insider), работил и над пилотния епизод – създава едно шоу, за което непременно трябва да отделите време, ако обичате да гледате интересна, заплетена телевизия с премерен хумор и дълбок реализъм.

Идеята

Дейвид Мич (David Milch), който работи в телевизията вече три десетилетия, може да ни е познат със сериалите, които той създава, като NYPD Blue съвместно с Steven Bochco и Deadwood. Но през всичките тези години той е имал за своя страст да създаде телевизионен сериал за конни надбягвания. Такава идея се е зародила в него посредством собствените му преживявания около пистата в най-ранна детска възраст.

За щастие, след като Майкъл Ман проявява интерес към работата му и гениалното му повествование, двамата започват съвместна работа с един изключителен екип и класен актьорски състав, какъвто рядко виждаме в който и да е сериал. Този екип, на фона на основната мелодия Splitting the Atom на Massive Attack, още от самото начало ни въвличат в живота и интригите на група хора, техните разочарования и успехи, приятелства и съревнования.

Историята  

Действието се развива в Лос Анджелис, а целият сезон на сериала и всички главни герои в него са обединени от един елемент – хиподрума. Жокеи, треньори, агенти, милионери, комарджии – живота на всеки от тях е зависим от конната писта и това, което се случва на нея. Да притежаваш най-бързия кон, да заложиш на най-бързия ездач и да спечелиш стават приоритети и първични желания.


Сериалът използва вече добре познатата ни форма, чрез която ние постепенно биваме запознати с героите и с развитието на цялостния сюжет във всеки от отделните епизоди на сезона, водейки до развръзка и кулминация на историята едва в неговия край. На пръв поглед забелязваме хазартното поведение като част от живота на всеки герой – хазарта на хиподрума, в казиното, както и в задкулисните интриги и живота.

Но не просто хазартът ни привлича в този сериал и не това е движещата му сила. Едва няколко часа, прекарани с героите, ще ни накарат да съпреживяваме с тях тръпката, която витае около хиподрума. Колко рядко можем в наши дни да наблюдаваме такова своенравие и незаменима идентичност на героите?

Героите

Дъстин Хофман – Лицето, които ни прави впечатление, дори преди да започнем да гледаме продукцията, разбира се, е звездата Дъстин Хофман, който тук се подвизава в роля, каквато никога не е играл в дългогодишната си кариера - а именно тази на Chester ‘Ace‘ Bernstein, който е властен бизнесмен извън закона, притежаващ самия хиподрум. Ace бива освободен от щатски калифорнийски затвор още в началните кадри на пилотния епизод и започва кампания срещу бившия си партньор, който е отговорен за осъждането му.


Кевин Дън, Джейсън Гедрик, Ричи Костър и Йън Харт – Това са група от четирима невинни приятели, които съвместно залагат на конните надбягвания и стават собственици на един от най-породистите му представители. Те живеят около пистата, залагат, играят на комар, наслаждават се на хазарта - това е техният живот. Но не правят нищо от това за пари – за тях страстта от това да бъдеш част от съревнованието между коне е една неповторима наслада, както и това да бъдат заедно и да съпреживяват всичко.

Ричард Кинд – Забелязваме блестящата му игра като посредник (агент) между собствениците на коне и жокеите. Героят на Кинд е един крайно интересен за зрителя агент, който със своята всеотдайност към жокеите, допринася за една дълбоко човешка атмосфера край конната писта. 

Треньорите: Джон Ортиз, Ник Нолти, Джил Хенеси, Жокеите: Кери Кондън, Том Пейн, Гари Стивънс, Гангстерите: Майкъл Гембън, Алън Розенбърг, Тед Ливайн допълват състава от водещите актьори, като създават пълен комплект от герои с крайно различни професии, стремежи и цели, всеки от които оставя незабравимо изпълнение, на което ние можем единствено да се наслаждаваме пред малкия екран. Всички те, както и самите коне и самата писта, създават шоу, което дълго ще ни липсва след своя край. 


Любопитно

Особено интересен, но и изключително тъжен, е фактът, че поради неодобрение в използването на коне за телевизионно развлечение и нещастни случаи, споходили коне в снимачния период, ПЕТА (Хора за етично отношение към животните) принуждава изпълнителните продуценти да изтеглят сериала от ефир.

Въпреки изявлението на продуцентите за преждевременен край на първия сезон на сериала, ние не губим надежда, че конфликтът с ПЕТА ще бъде разрешен или че сериалът ще измени своя фокус драстично и ще ни пренесе в друга все така вълнуваща атмосфера, като например тази в казината.

Сподели.