Сезария, морето и морна

Pinterest LinkedIn +

Босоногата дива омагьоса публиката на втория си концерт у нас.

Обикновено при разпродадена Зала 1 на НДК се казва, че е препълнена. Е, вчера този термин изглеждаше неадекватно.

В точния час, в който концертът бе обявен всички бяха седнали на местата си. Целият партер, ръкавите и двата балкона почти нямаха празни места. Нямаше разхождащи се между редовете, закъсняващи, правостоящи. Няколко хиляди спокойни тела и двойно повече очакващи очи.

С малко закъснение и след кратко интро, тя се появи. И онези, които не я бяха виждали наживо първият път, останахме поразени.

Стъпва бавно и сякаш мъчително, две крачки й отнемат повече, отколкото се очаква за активно концертиращ артист като нея.

В абсолютен контраст с първото впечатление, неповторимият й дрезгав глас изпъла залата и  вълнението на публиката веднага избухва в ръкопляскания. Не се усмихва, не се покланя, сякаш почти не реагира, стои статично, боса и някак крехка и пее.

Но не като певиците, които често виждаме. Без сценично поведение, без танци, без интонация – един съвършено правилен глас, една привидно проста мелодия, едно същество, чиято цяла вътрешна енергия достига до публиката само по един канал.


Снимка: Avtora.com

Хипнотизирана я гледам и се опитвам да открия някаква театралност, някакъв акцент, който да ми подскаже отношение, сламка обичайна индивидуалност, в която да уловя суетата на световноизвестен изпълнител.

Няма я. Сезария Евора е там без фалш, без възраст, без пол, без поза и претенция, без суета. Тя не интерпретира музикалната традиция на морна – тя е морна.

Тя не разказва, тя е носителят, и магнетичната лента на гласа й пресъздава писмата на моряците, дъха на морето и звука на вълните. И може би малко тъгува за тях, премигвайки често и бършейки сълзите си между песните.

Една след друга, без дума между тях текат Amor Di Mundo, Cabo Verde, Sao Vicente Di Longe, Sangue Berona, Petit Pays.

С меланхоличните Mar de Canal и Sodade сякаш всички се потапяме в онова, което един моряк е разкрил пред Сезария преди доста десетилетия – морна е стилът на тъгата, мъката и копнежа.

Преживяването е толкова силно и толкова просто, че се чувстваш тъпо да ти се случва в обикновен ден, докато предния на ред някой пише SMS, а някъде в залата за пореден път проблясква светкавица, въпреки изричната забрана.


Снимка: Avtora.com

По средата на концерта Сезария обяснява на португалски как е време за традиционната цигара, сяда на малката масичка и пуши под съпровода на дълго соло на саксофон.

След това бурните аплодисменти и викове сякаш за първи път я събуждат и се усмихва. Виждаме я каквато я познаваме от големите концерти в огромните препълнени зали.

Усмихва се и леко се поклаща. Между песните говори на публиката леко притеснена, но не на микрофон - сякаш забравила, че не сме в мъничка кръчма, а в голяма концертна зала.

Преди двата биса всички са на крака, а тя казва: „Добре, добре, но нека само още 2 песни“ и се смее, и очите й блестят.

Завършва с два биса, на които никой не сяда и всички заедно припяват Besame Mucho.

След това си тръгва. Може би, за да се върне отново...

Сподели.