Seven Psychopaths, или колко луди са нужни за един наистина добър филм

Pinterest LinkedIn +

Брилянтен, забавен и непредвидим - Seven Psychopaths е новият филм на Мартин Макдона (Martin McDonagh), включен в програмата на тазгодишното издание на Киномания. Главните роли са поверени на Колин Фаръл (Colin Farrell), Сам Рокуел (Sam Rockwell), Кристофър Уокън (Christopher Walken), Уди Харелсън (Woody Harrelson) и едно Ши-тцу, което не иска да дава лапа.

Мартин Макдона и Колин Фаръл са доказано успешен тандем и ако сте гледали първия филм на Макдона - In Bruges (В Брюж), със сигурност знаете това. Seven Psychopaths е едновременно много различен от предишната лента на ирландския драматург и режисьор, но и точно като нея притежава неповторима атмосфера, остроумен диалог, характерен хумор и брилянтен актьорски състав.
Колко психопати са необходими, за да се получи един сценарий наистина добре? Според персонажа на Фаръл - изпаднал в творческа криза сценарист - трябва да са седем. Единственото, което има той в началото обаче, е едно добро заглавие, смътни идеи, сърдита приятелка (Аби Корниш) и проблеми с алкохола.

Поне винаги може да разчита на помощта на приятеля си Били (Сам Рокуел) - неуспял актьор, който се издържа, отвличайки кучета, и наистина много иска да помогне на Мартин за сценария. Само че отвлича, не съвсем случайно, едно куче, чийто стопанин определено е психопат и всичко се объркава.


Обективно погледнато Seven Psychopaths притежава всички качества, които един филм трябва да има - завладяващо начало, неочаквани обрати, добри актьори и силен финал. Субективно погледнато - не сме и очаквали друго. Едва ли има киноман, които не е чувал за Мартин Макдона, а повечето от вас вероятно знаят и че освен кино сценарист и режисьор, той е и театрален драматург.

Всъщност Макдона е един от най-поставяните съвремнни автори по цял свят (включително и у нас), номиниран няколко пъти за награда Tony и носител на Laurence Olivier Award. Първият му късометражен филм Six Shooter е отличен с Оскар, сценарият на In Briges му донася награда BAFTA и номинация за Оскар, а Seven Psychopaths печели наградата на публиката в програма "Среднощна лудост" на филмовия фестивал в Торонто тази година.


Колин Фаръл, когото вероятно свързвате както с Phone Booth, така и с не особено успешния Alexander на Оливър Стоун (Oliver Stone), романтичните Ask the Dust и Ondine, фантастичния The Imaginarium of Doctor Parnassus на Тери Гилиъм (Terry Gilliam), наскоро излезлия Total Recall и вероятно още доста хитови заглавия, и на когото беше поверена една от главните роли в предишната лента на Макдона, In Bruges, и този път прави изключителна роля, много различна от досегашните му превъплъщения. В персонажа му Мартин Макдона е вложил голяма доза самоирония, която го прави още по-симпатичен.


Освен че е сценарист, Мартин е и ирландец - съчетание, което (поне според приятеля му Били) обяснява проблемите му с алкохола. Колкото до Били, чиято роля е поверена на Сам Рокуел (Sam Rockwell), той е меко казано ексцентричен. За сметка на това е изключително всеотдаен приятел и е готов на всичко, за да помогне на Мартин да напише сценария си и не само му разказва няколко интересни истории с психопати, но и пуска обява във вестник, за да открие още такива.
Да се върнем на кучето. Очарователно малко Ши-тцу, чийто стопанин е откаченият гангстер Чарли (Уди Харелсън). Той е повече от подходящ персонаж за историята на Мартин, но и по-сериозен проблем за Били и партньорът му Ханс (Кристофър Уокън). Така Мартин се оказва заобиколен и преследван от повече психопати,  отколкото би могъл да си представи.


Освен Кристофър Уокън (Christopher Walken), когото вероятно сте гледали в Catch Me If You Can и Уди Харелсън (Woody Harrelson), когото може би свързвате с No Country for Old Men и The Hunger Games, към актьорския състав на лентата се присъединяват и Аби Корниш (Abbie Cornish), Олга Куриленко и Майкъл Пит (Michael Pitt).


Ако сте пропуснали да видите Seven Psychopaths в рамките на Киномания, в края на месеца ще можете да го гледате по кината и определено си заслужава да го направите. Защото притежава всичко необходимо за добър филм - черен хумор, добри приятели и седем псохипата.

Сподели.